kosarka
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 15, 2021 @ 12:25
KATEGORIJA: BiH / Sport
FIXGEHALT

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u Skoplju pobijedila (80:64) reprezentaciju Sjeverne Makedonije, u 2. kolu kvalifikacija za Eurobasket 2023.

NER FIT

Imali smo jako dug put iz Sarajeva zbog otkazanih letova

– Čestitam mojim igračicama, rekao je selektor “Zmajica” Goran Lojo, koji je bio sretan zbog pobjede nakon teškog puta do Skoplja, te dodao:

– Bila je ovo teška utakmica zbog okolnosti koje smo imali tokom puta. Imali smo jako dug put iz Sarajeva zbog otkazanih letova. Jako važna pobjeda jer trenutno smo lideri grupe s dvije pobjede i u naredne mečeve ulazimo s prve pozicije. Fokusirani smo sada na februar i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Na pitanje da li je zadovoljan reakcijom “Zmajica” nakon što je iz igre zbog četiri faula u drugoj dionici morala izaći Džonkel Džons (Jonquel Jones), Lojo je odgovorio:

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Zadovoljan sam reakcijom, svakako. Istakao bih da je to najbolja igračica na svijetu, a nakon 15-ak minuta igre ima četiri lične greške, od toga dvije u napadu i jednu tehničku grešku. To dovoljno govori o nekim stvarima. Ona je cijelo drugo poluvrijeme igrala s četiri faula i nije ni igrala odbranu. Kritika opet na pad u posljednjim minutama. Morat ćemo na tome poraditi s ovim mladim igračicama da se to više ne ponavlja, istakao je Lojo, koji je i vidno bio jako nezadovoljan suđenjem.

Jako bitna pobjeda

Nikolina Babić je u Skoplju pružila dosta bolju partiju, u odnosu na onu iz Sarajeva protiv Belgije, te je uz Džons i Džebo nosila “Zmajice” do pobjede. Babić je svjesna važnosti ove pobjede, a i ona je, kao i selektor Lojo, bila nezadovoljna suđenjem na ovoj utakmici koju je završila sa 14 poena, pet skokova i tri asistencije.

– Jako nam je bitno da smo pobijedile Makedoniju. Bilo nam je teško igrati jer smo se istrošile na utakmici protiv Belgije – i fizički i emotivno. Najbitnije je da smo pobijedile i početak kvalifikacija završile s dvije pobjede. Trener je pružio priliku svim igračicama, a smatram da je suđenje bilo drugačije, da bi i ova razlika bila veća. Pobjedi se ne gleda u zube, rekla je Babić.

Analizirajući padove u igri u drugoj i četvrtoj dionici, naglasila je da je za to krivo upravo suđenje.

– Objašnjavam to upravo tim suđenjem, gdje su nam svirali neke faulove koji nisu postojali. Džons je već u prvom dijelu imala četiri faula… Istrošile smo se protiv Belgije i ovakva utakmica je bila očekivana, dodala je Babić.

LIDER