Ni svatovi nisu kao što su nekad bili: U BiH poskupjela i svadbena stolica!

Sezona svadbenih veselja, nakon masovnog otkazivanja tokom prethodne dvije pandemijske godine, vratila se u punom zamahu.

Mladenci koji su prolongirali proslave zbog restrikcija i mjera napokon mogu organizirati svadbu kako su i zamislili, a i oni koji su ove godine odlučili uploviti u bračne vode odahnuli su što mogu slaviti bez ograničenja.

Novi skok

Mnogi su, međutim, ostali iznenađeni zbog činjenice da je ove godine skuplja, kako se to popularno zove, svadbena stolica.

Tako su u skoro cijeloj BiH, zbog galopirajuće inflacije i svih poskupljenja, vlasnici svadbenih salona i drugih objekata koji organiziraju proslavu vjenčanja podigli cijene. Usto, zabilježen je skok i skoro svih ostalih usluga vezanih za svadbe.

Stjepan Primorac, predsjednik Udruge vlasnika svadbenih salona Zapadnohercegovačkog kantona i direktor ljubuškog hotela „Bigeste“, kaže nam da su, praktično, bili primorani na ovaj potez.

– Na razini Udruge nismo mogli donijeti neki zajednički stav o cijeni, ali, generalno, u zapadnoj Hercegovini cijena po stolici je porasla za pet KM. Kod nas je ta cijena bila 50 KM, sad je 55 KM. Drugdje, u nekim otmjenijim mjestima, ta cijena je i viša, a u Posušju je 50 KM. Nerado smo to učinili, ali cijene svega su znatno više, primjerice, janjetina više nije 12 KM, već 16 KM po kilogramu, ulje je došlo na 6 KM, u najkraćem, cijene svih namirnica koje su zastupljene na svadbenom meniju su znatno, znatno više – kaže nam Primorac.

Napominje da su zadržali stare cijene za mladence s kojima su ranije, prije godinu, ugovorili rezervacije.

Stare cijene

U Mostaru je situacija nešto drugačija. Dok su jedni podigli cijene u prosjeku, također, za pet KM, drugi su, zbog ranije ugovorenih svadbi, zadržali stare, pa u konačnici svadbena stolica košta 50 KM.

S obzirom na to da su uz vrtoglavi rast cijena hrane još u februaru svoje usluge poskupili frizeri, kozmetičari, cvjećari te drugi obrtnici, budući mladenci će izdvajati veće iznose za dekoracije salona, stolova, svadbenih frizura, vjenčanica, odijela, kozmetičkih tretmana, torti, ali i za fotografiranje i muzičare. 

Hercegovina magnet

Zanimljivo je, kako nam potvrđuje i Primorac, da prema zapadnoj Hercegovini, uglavnom u pograničnim mjestima, hrle svatovi iz susjedne Hrvatske. Već godinama su svadbene sale u Hercegovini magnet za svadbe, najčešće iz Dalmacije, a pogotovo im se to, kaže Primorac, sada isplati.

Avaz