Portal 072info

Nije preporučljivo redovno jesti banane za doručak

Ukoliko spadate u grupu ljudi koji za doručak pojedu bananu, trebalo bi da znate da ta praksa nije baš preporučljiva.

Prema mišljenju stručnjaka, banana nije dobar izbor za doručak i može u potpunosti da pokvari vašu naviku zdrave ishrane. Nutricionista doktor Daryl Gioffre rekao je za “Elite Daily” da banane imaju dobru reputaciju zbog visokog nivoa kalijuma, vlakana i magnezijuma, ali da nisu dobar izbor za doručak.

Razlog za to je visok nivo šećera – čak 25 posto. Zahvaljujući kombinaciji s umjerenim nivoom kiselosti, ova namirnica uzrokuje brzo povećanje nivoa šećera koji pada sredinom jutra.

“Banane će brzo povećati nivo šećera, ali ćete se uskoro osjećati gladno i umorno”, izjavio je Gioffre.

Osim toga, banane nisu dobre ni za održavanje zdravlja digestivnog trakta.

“Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kiselina i alkohol. Na taj način će se zapušiti sistem za varenje”, dodao je nutricionista.

Ali, to ne znači da treba da se odreknete banana, već samo da treba da ih kombinujete s nekom drugom namirnicom.

“Ako banane ne kombinujete sa zdravim mastima, njene korisne osobine se gube, a nivo šećera i kiseline se povećava”, istakao je doktor Gioffre.

On preporučuje kombinovanje banana s namirnicama koje će neutralizovati kiselinu i usporiti iskorištavanje šećera i tako spriječiti brzo povećanje nivoa šećera i njegov nagli pad. Mogu da se koriste puter od kikirikija, začini i bilje.

Ako jedete bananu za doručak, pojedite još nešto kako biste imali dovoljno energije do ručka.

Podijelite članak