Nije samo plata: Evo šta je građanima BiH jako važno prilikom prihvatanja ili odbijanje posla

posao
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon plate, u prihvatanju ili odbijanju posla za građane BiH presudnu ulogu igra to da li mogu da uspostave ravnotežu između privatnog i poslovnog života.

To je pokazalo istraživanje o budućnosti zapošljavanja koje je sproveo sportal MojPosao.ba u partnerstvu sa globalnom mrežom portala The Network I Boston Consulting Group, a u kojem su navedeni ključni razlozi zbog kojih bi ljudi najčešće odbili ponudu za posao ili odustali od nekog poslodavca.

Tako, u BiH čak 35 odsto ispitanika navelo da im je u ovom pogledu, osim finansijske kompenzacije, izuzetno bitan balans između privatnog i poslovnog života, saopšteno je na portalu MojPosao.ba.

ČITAJ JOŠ:  BiH šalje spasioce i nudi pomoć za saniranje šteta od zemljotresa u Turskoj

Istraživanje se temelji na anketi od 90.547 ispitanika iz 160 zemalja, a otkriva šta kandidati za posao žele da poslodavci znaju.

„Tržište rada je i dalje nestabilno, pa tako 42 odsto kandidata otkriva da traži aktivno posao u novoj kompaniji, u BiH čak 56 odsto njih. Kandidati iz BiH koji ne traže aktivno posao, naveli su da bi im pažnju o poslu mogao privući lični kontakt iz njihove poslovne mreže, preporuka prijatelja ili kontaktiranje od strane portala/platformi za zapošljavanje gdje su registrovani. Najčešće stvari koje gledaju u tekstu oglasa za radno mjesto su: plata, ako je dostupna informacija, onda sadržaj, odnosno  opis posla, te vještine i iskustvo koje je potrebno. Odmah potom nalazi se i ‘remote’ opcija rada koja je i kandidatima u BiH itekako važna“, navodi se u istraživanju.

ČITAJ JOŠ:  Sa tržišta u BiH povučeno više od 3.300 neispravnih proizvoda

Da bi definitivno odbili poslovnu ponudu, oni koji u BiH traže posao naveli su sljedeće najčešće razloge: loše iskustvo u procesu zapošljavanja, na primjer diskriminirajuća pitanja, loš pristup regrutera, neprofesionalan selekcijski proces, odnosno neorganizovanost, sporost u pružanju povratnih informacija, te manjak fleksibilnosti u ponuđenoj opciji ponude – radno vrijeme, finansijski paket…

„Veća plata i karijerni napredak mogu biti dovoljni da privuku kandidate, ali ono što dugoročno traže je dobar balans i fleksibilnost između poslovnog i privatnog života. Ovo može uključivati mogućnost rada od kuće, fleksibilno radno vrijeme, te imati pristup različitim uslugama podrške porodici“, navodi se u istraživanju.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas
GODISNJICA
MARKETING