Nijedan novi telefon od 2024. neće dolaziti sa punjačem u kutiji

614c7d3c286de telefon
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Proizvođači pametnih telefona bi, od 2024. godine, mogli da budu primorani da prestanu da distribuiraju punjače uz svoje uređaje. To je cilj prijedloga zakona koji će nametnuti jedinstveni standard punjenja malih elektronskih uređaja i zabraniti prodaju punjača uz mobilne telefone.

Evropska komisija bi ove nedjelje mogla da predstavi predlog zakona koji predviđa uvođenje univerzalnog punjača za elektronske uređaje, kojim bi na teritoriji Evropske unije bila zabranjena prodaja punjača u paketu sa uređajima.

ČITAJ JOŠ:  Švedska TV novinarka onesvijestila se tokom intervjua emitiranog uživo (VIDEO)

Ovaj potez ima za cilj da se smanji gomilanje elektronskog otpada, najviše onoga koji se dovodi u vezu sa proizvodnjom novih i odlaganjem starih neupotrebljivih uređaja, telefona, tableta, slušalica, kamera i zvučnika, piše TechRadar.

Kao zajednički standard za sve uređaje mogao bi da bude predložen USB-C, koji je već 2018. bio ugrađen u nešto manje od trećine svih pametnih telefona prodatih u državama članicama EU, prenosi Telegraf.

Proizvođači uređaja se protive ovakvim nastojanjima Evropske unije, koja u različitim oblicima traju više od 10 godina. Najglasniji među njima je Apple, koji uz svoj iPhone i druge uređaje, prodaje sopstveni Lightning priključak.

ČITAJ JOŠ:  NASA: Najava svemirskog turizma

U Evropskoj komisiji se nadaju da će, poslije javne rasprave i zakonodavne procedure, novi zakon moći da stupi na snagu tokom 2024. godine.

GODISNJICA
MARKETING