Portal 072info

Nijemci oduševljeni Bosankom koja je na političkoj sceni promijenila sve

Alma Zadic Screenshot
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nepunu godinu dana na čelu Ministarstva pravosuđa Austrije je Alma Zadić – prva ministrica migrantskog porijekla.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Za LIMITless DW-a govori o pozitivnim i negativnim stranama austrijskog društva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

„Ti to ionako ne možeš“, bile su riječi koje je učiteljica uputila devetogodišnjoj Almi Zadić nakon što ju je zamolila da joj objasni što treba uraditi na testu iz matematike. Zadić u tom trenutku nije imala problem sa znanjem matematike, nego sa nerazumijevanjem njemačkog jezika. Upravo je naime s obitelji, kao izbjeglica, stigla u glavni grad Austrije. U tom trenutku Zadić je jedina migrantkinja u razredu i jedina koja ne govori njemački. Bilo je to prvi put, rekla je Zadić jednom prilikom kasnije, da je osjetila da je drugačija.

Ironija je da je Zadić u Beč upravo stigla iz društva u kojem su ljudi u tom trenutku doslovno gubili život jer su bili drugačiji. Zadić je rođena u Tuzli, koju je napustila s porodicom u vrijeme rata u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Što bi bilo da nisam promijenila školu?“

Nakon nesretne epizode sa učiteljicom Zadić uskoro, kako je sama kasnije jednom prilikom rekla, „na sreću“ mijenja mjesto stanovanja u Beču, a time i školu. U novoj školi je puno djece-migranata među kojima su i oni koji znaju, ali i oni koji tek uče njemački. Učiteljice također imaju više iskustva u radu s migrantskom djecom. Njemački savladava brzo, ali što je još važnije počinje „osjećati da je kod kuće“. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Šta bi bilo da nisam promijenila školu“, zapitala se Alma Zadić godinama kasnije u svom govoru za TED Talk.

Šta bi bilo ne znamo, ali znamo što jest bilo: Zadić je završila studij prava na Univerzitetu u Beču, magistrirala i doktorirala pravo na istom Univerzitetu, godinu dana boravila na Columbia University u New Yorku gdje je dobila zvanje „master of laws“.

Najvažnije pitanje: Odakle si?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zadić, nakon završetka studija, najprije kao odvjetnica radi za međunarodnu advokatsku kancelariju, a onda se odlučuje započeti političku karijeru i pridružuje se Listi Pilz: „U momentu kada sam otišla u politiku u tom momentu sve drugo je otišlo u pozadinu i najvažnije pitanje je bilo: odakle je, kad je došla u Austriju, kako je došla? Sve se fokusiralo na to pitanje“, kaže Zadić u ekskluzivnom intervjuu za LIMITless Deutsche Welle-a. 

Sa Listom Pilz Zadić ulazi u Nacionalno vijeće Parlamenta Austrije. Pitanje odakle je i tu nastavlja igrati važnu ulogu. Tokom jedne debate o sigurnosti u Austriji, dok izlaže za govornicom, jedan od poslanika joj dobacuje: „Nije ovo Bosna“. U replici Zadić reagira vrlo emotivno i pomenutom poslaniku poručuje: „U debati zasnovano na činjenicama Vi niste iznijeli argumente, Vi ste se pozvali na moje porijeklo i to porijeklo upotrijebili protiv mene, reducirali ste me na moje migrantsko porijeklo i ja Vas pitam zašto“, rekla je Zadić, a onda i postavila pitanje: “Kada se postane Austrijanac?”. Odnosno: “Što je potrebno učiniti da bi neko bio prihvaćen kao Austrijanac?”.

To pitanje će se tek postaviti relevantnim nakon što nastavi svoj politički angažman i ispiše doslovno istoriju. Zadić naime nakon članstva u Listi Pilz mijenja politički dres i prelazi u Zelene s kojima naravno ima i veću šansu za politički napredak što se upravo i događa: Zeleni početkom 2020. prvi put u svojoj istoriji ulaze u austrijsku Vladu, a Zadić postaje prva ministrica u istoriji Austrije migrantskog porijekla.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ostatak priče o Almi Zadić pročitajte na OVOM linku.

Podijelite članak
  • 14
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Lijepa vijest: Ministrica pravde u Vladi Austrije Alma Zadić postala majka

Portal 072info

Alma Zadić, Bosanka u Vladi Austrije: Ja imam tri identiteta

Portal 072info

Alma Zadić uz bosansku kafu i ćevape razgovarala sa “Zelenim Jugosima”

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME