Portal 072info

Nijemci se više ne boje korone – ali ne idu ni na odmor

Screenshot 4 600
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja, Njemačka je oštro podijeljena zemlja: tek četvrtina upitanih uporno strahuje od koronavirusa – ali i preko polovice upitanih uopće neće putovati na odmor.

Iako je u posljednjim danima bilo novih pojava infekcija koronavirusom, građani ove zemlje tome očito daju mnogo manju važnost nego što o tome javljaju ovdašnji mediji. Jer i prema netom objavljenom Deutschlandtrendu, redovitom ispitivanju postaje ARD, najveće iznenađenje je što u protekle tri sedmice praktično nema promjene u oštroj podjeli među građanima: još uvijek 6% upitanih smatra “veoma velikom” opasnošću kako bi mogli biti zaraženi, nema promjene ni kod 18% upitanih koji opasnost smatraju “velikom” i tek je par postotka kliznulo od 28% upitanih koji opasnost smatraju “malenom” u skupinu od 47% upitanih koji prijetnju smatraju “manje velikom”, piše DW.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

No uprkos ne baš posebnoj brizi da bi mogli biti zaraženi, već je svima jasno kako im je ova pandemija pomrsila baš sve planove za ovu godinu i sve je manje nade kako bi se još moglo dogoditi čudo koje bi im omogućilo bezbrižan ljetni odmor. Tako je već 87% (+3%) upitanih odlučilo što će ovog ljeta – a odgovor neće razveseliti ugostitelje ni u Hrvatskoj.

Još samo 2% (-1%) upitanih će se upustiti u avanturu odmora izvan Evrope, 17% (-2%) će se pokušati odmoriti u nekoj od zemalja Evrope, a 35% (+4%) će krenuti na odmor negdje tu u Njemačkoj. Za Nijemce kojima je njihov Urlaub najveća svetinja i za koji će redovno potrošiti više nego i za hranu i za automobil je tu upravo inače nezamisliv udio od 51% (+1%) upitanih koji su odlučili kako ovog ljeta – neće ni kamo, ostaju kod kuće.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ispitivanje je pokazalo i ono što tvrde politolozi – i čemu se nadaju mnoge vlade država u kojima se bliže izbori: svaka kriza pogoduje vladajućoj garnituri i tu Njemačka nije iznimka. Popularnost Merkeličinih kršćanskih demokrata je malčice pala (za 1%), ali su s 37% uvjerljivo najpopularnija stranka. Koalicijski partner, socijaldemokrati su u ovom ispitivanju čak dobili jedan postotak više, ali raspored je i dalje praktično “zabetoniran” i SPD sa 16% više nije druga politička snaga u Njemačkoj. To su Zeleni s 20% (+1%), AfD se drži negdje kod 10% (+1%), Ljevica kod 7% (-1%), a Liberali iz ispitivanja u ispitivanje i dalje redovno moraju strahovati bi li s trenutnih 5% prešli izborni prag (-1%). No i ove oscilacije su daleko manje od moguće kvote greške u ispitivanju koje je proveo institut Infratest dimap

Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info - klikni ovdje da preuzmeš!

Počitajte još

Situacija u Njemačkoj se ne smiruje, zaraženo još 4.325 ljudi

072info.com

Bundesliga sve bliže zatvaranju tribina, spominje se i prekid prvenstva?

072info.com

Tragedija u Njemačkoj: Srušila se skela, poginula četiri radnika (FOTO)

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

PLAKAT ARNEL ZAVRSNI