Nijemcima za biznis Bosna i Hercegovina draža od Hrvatske

Nijemcima za biznis Bosna i Hercegovina draža od Hrvatske

Njemačkim preduzetnicima tržište BiH mnogo je interesantnije nego tržište susjedne Hrvatske, pa se, i pored brojnih administrativnih prepreka, većina njih odluči da investira baš u nju. 

Sven Torsten Pothof, direktor Njemačke spoljnotrgovinske komore za područje BiH i Hrvatske (AHK), kaže kako postoji više razloga zbog čega je to tako.

– U razgovoru koji sam vodio s preduzetnicima postoje velike prednosti na ovom tržištu. Prije svega možemo govoriti o proizvodnim troškovima, koji su znatno manji nego u zemljama Evropske unije. Takođe, ono što želim da naglasim je to da ovdje još postoji određen broj stručne radne snage, a treći aspekt zbog kojeg preduzeća žele da dođu i posluju ovdje su niski troškovi plata – kazao je Pothof. 

To pokazuje i broj njemačkih kompanija kojih je iz godine u godinu sve više, a sada je dostigao cifru od 250.

– Najveći problem su administrativne prepreke koje njemačka preduzeća moraju da pređu kako bi ovdje osnovala poslovnice. Pozitivno je to da su oni zadovoljni svojim poslom ovdje i da postoji tendencija rasta preduzeća koja žele da posluju u BiH – rekao je Pothof.

 Pored toga što imaju svoja predstavništva, njemačka preduzeća u BiH imaju i brojne partnere s kojima već duži niz godina realizuju i višemilionske ugovore.

Dragica Ristić, direktor Privredne komore Republike Srpske, kaže kako posmatrajući izvoz najviše dominira drvna industrija, a zatim dijelovi obuće, što ukazuje na značajnu saradnju kožarsko-obućarske industrije s partnerima iz Njemačke.

– Ogroman potencijal vidimo u saradnji kompanija iz metalskog sektora, kao dobavljača za lance vrijednosti u sektoru industrije. Iz naše perspektive, Njemačka će uvijek biti važan partner od kojeg možemo da naučimo i neko ko može snažno da nas podrži. Moramo podići nivo dodate vrijednosti u proizvodima koje izrađujemo – kazala je Ristićeva. 

Preduzeće PMP “Jelšingrad” iz Gradiške, koje se bavi izradom velikih varenih čeličnih konstrukcija, u svom poslovanju sarađuje i s preduzećima iz ove zemlje. Branislav Banjac, generalni direktor, kaže kako šansa za bolju poslovnu saradnju leži u kompleksnosti proizvoda i njihovoj proizvodnji.

– Mislim da treba da proizvodimo sve više proizvoda veće tehnološke složenosti, jer se oni inače izrađuju na skupljim tržištima, a ne samo da konkurišemo jeftinom radnom snagom i da plasiramo ono što se proizvodi u zemljama Dalekog istoka – ocjenjuje Banjac. 

On svjedoči kako je tržište Zapadne Evrope veoma zahtjevno, ali i da učešće na njemu donosi brojne benefite. Tako su, kaže, u ovom preduzeću morali da usvoje brojne standarde, zbog kojih su morali prilagoditi kompletnu organizaciju prema složenim zahtjevima koji proizlaze iz tih standarda.

-Mi smo firma koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija, a zavarivanje nam je osnovni proces. S obzirom na tu činjenicu, sertifikovani smo po standardima koji definišu taj proces. Nakon primjene standarda dobili smo nekoliko inženjera zavarivanja, nekoliko tehnologa, kompletnu strukturu kontrole kvaliteta i slično – zaključio je Banjac.

Hayat.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica