Nikad im dosta zla: Izraelski vojnici ispisali grafite mržnje na uništenim objektima u Gazi

Izraelski vojnici su prema riječima svjedoka, ispisali grafite mržnje na uništenim zgradama prije povlačenja iz grada Gaze.

“Vojnici su koristili govor mržnje i na zidovima uništenih kuća ispisali grafite kao što su ‘Groblje Gaze’ i ‘Sjećanje na uništenje’“, ispričao je očevidac za Anadolu u ponedjeljak.

Prošle sedmice, snage izraelske vojske povukle su se iz nekoliko naselja u gradu Gazi, ostavljajući za sobom, prema navodima lokalnih medicinara, desetine leševa.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 28.340 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.984 je ranjeno.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE