Portal 072info

NIKAD LJEPŠA Čaršijska džamija u Zenici u novom ruhu dočekala ramazan (FOTO)

Čaršijska džamija omiljeno je mjesto vjernika tokom mjeseca posta jer se svaki dan nakon ikindije namaza u njoj uči hafiska mukabela kojoj prisustvuje više od deset hafiza s područja Medžlisa Islamske zajednice Zenica.
Proteklih godina urađeni su restauracijski radovi na vanjskim i unutrašnjim zidovima džamije, kao i na munari odakle je skinuta fasada čime je džamija, koja je ujedno i zaštićeni nacionalni spomenik, dobila unikatan izgled.
U sklopu posljednjih radova uređeno je dvorište, prilazni put i mezarje, a postavljena je i nova ograda oko džamijskog dvorišta.

Imam Čaršijske džamije Enes ef. Beganović u razgovoru za Klix.ba je kazao kako džamija u svojoj historiji nikad ljepša i sjajnija nije dočekala mubarek mjesec ramazan.

“Nakon što smo uradili džamijski krov i vanjski izgled odlučili smo i unutrašnjost džamije vratiti u prvobitni izgled gdje smo s drvenih greda i materijala skinuli lakove i farbu te oživjeli njen prvobitni izgled. Prije mjesec dana muftija, glavni imam i ja smo bili u Tešnju i vidjeli smo fino dvorište jedne od džamija. Zaključili smo da je žalosno što je dvorište naše džamije bilo zapušteno te smo napravili finansijsku konstrukciju i evo u posebnom sjaju je i naša džamija dočekala ramazan”, kazao je Beganović.

Dodao je kako su očekivali veću podršku državnih struktura i Turističke zajednice jer mnogo ljudi organizovano posjećuje džamiju.

“Htjeli smo da se džamija osvijetli noću, što bi bilo zaista lijepo, ali nismo dobili potrebnu podršku”, izjavio je Beganović te dodao kako se nada da će ipak na kraju postići dogovor i obaviti planirane radove.
U Čaršijskoj džamiji u Zenici, kao i u svim džamijama na prostoru Medžlisa islamske zajednice Zenica, tokom ramazana klanjat će se teravih-namaz, a nakon sabaha i dnevnih namaza, ovisno o džematima, učit će se i ramazanska mukabela.

Klix

Podijelite članak