Nikad niže cijene: U Makarskoj nude apartmane po cijenama od 30-ak eura

Makarska juli2020 PS

Na Booking.comu se za prošli vikend na hrvatskom primorju moglo naći mnogo apartmana na Makarskoj rivijeri po cijeni do 35 eura na noć za dvije osobe.

Tačnije, takvih je kapaciteta 60-ak, a na Airbnb-u, platformi s manjim provizijama, pa automatski i nižim cijenama, takvih je apartmana dva puta više, dakle 120, prenosi Slobodna dalmacija.

Gotovo 80 njih nudi se po cijeni do 30 eura za dvije osobe, što su najniže cijene u posljednjih 20 godina “cimerfraja”. Valja napomenuti da su kratki boravci, do tri dana, uvijek bili do 30 posto skuplji, što sada nije slučaj, a drugo, na spomenute cijene idu i provizije pa su neto cijene još i niže. 

Unatoč tomu, sezona jenjava, a iako bi se reklo kako je sve već “finito”, iz Turističke zajednice demantiraju to s podacima koji kažu da turista i dalje ima. Na dan 10. septembra u Makarskoj je boravilo gotovo 2.500 turista, što je 31,7 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Najveći danak koroni i crvenim listama platio je hotelski smještaj, gdje se bilježi svega 22 posto lanjskog prometa, a u porodičnom je smještaju situacija nešto bolja s popunjenošću od 35 posto.

U kampovima se odmara 31 posto gostiju od prošle godine.

Po strukturi gostiju očekivano prednjače Poljaci, kojih je gotovo 1.000 u Makarskoj, što je 64 posto u odnosu na lani. Čeha je 41 posto, odnosno 300-tinjak, a Ukrajinaca je čak neznatno više nego lani. No kako su brojke male (niti 300), jasno je da njihova treća pozicija u stvarnosti ne znači puno. Šveđani su na četvrtom mjestu, Bosanci na petom, a slijede Hrvati.