Nikada ne bacajte stari mobitel prije nego napravite ovih 6 bitnih stvari

Kupili ste novi mobitel? Starog se riješite tek kada napravite ove stvari.

Mnogi ljudi svoje stare telefone proslijeđuju ili prodaju ako su još dobri. No što sa svim podacima? Evo što morate napraviti prije nego što svoj mobitel date nekom.

Napravite back up

Ako mobitel imate već neko vrijeme, vjerojatno je da je prepun fotografija, zapisa, glazbe i dokumenata koje ne želite izgubiti. Stoga, napravite back up. Sve što želite sačuvati spremite na memorijsku karticu ili na cloud. Ako vam je tako lakše, možete i sve poslati na mail.

Odjavite se sa svih računa

Ovo je vrlo bitno trebate se odjaviti sa svih račna i te račune izbrisati. Tako ćete maknuti sve identifikacijske podatke. Tako nitko, kod koga završi vaš mobitel, neće moći koristiti vaše račune ili recimo, podatke kreditne kartice.

Prije toga si napravite i popis sa svim lozinkama tako da se na novom mobitelu možete prijaviti na sve što trebate.

Promijenite lozinke

Možda mislite da se dovoljno odjaviti, ali nije.

Kako biste se dodatno zaštitili, promijenite lozinke koje su spremljene na vašem mobitelu. Vraćanje mobitela na tvorničke postavke trebalo bi obrisati sve lozinke i podatke. Također trebate se pobrinuti da vam je stari mobitel odspojen sa servisa poput Find my phone ili dvostupanjske autorizacije za prijavu na Google.

Odspojite sa starih uređaja

Bilo kakve dodatke koji se spajaju bluetoothom, odspojite sa starog mobitela. To se tiče slušalica, zvučnika, smart TV-a i sličnog.

Uklonite SIM i memorijske kartice

Kada ste sve arhivirali, odspojili i iz svega se odlogirali, sigurno možete maknuti SIM karticu i onu memorijsku ako je imate. Ne samo da će na njima biti spremljen dio podataka nego ćete ih možda moći koristiti i u novom mobitelu. Ako vam više ne treba ta SIM kartica, možete je jednostavno prerezati napola.

Vratite mobitel na tvoričke postavke

Svi stručnjaci tvrde da mobitel treba vratiti na tvorničke postavke. To će obrisati sve na mobiteli i vratiti uređaj u izvorno stanje, piše Family Handyman.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE