Portal 072info

NIKO NE RAZUMIJE ODLUKU SARAJLIĆA: Državna televizija o diskriminaciji trudnica u JP Grijanje?! (VIDEO)

Nakon što smo 7. oktobra prvi objavili priču o uspješnoj Zeničanki Belmi Kokić, a koja je zbog toga što je željela postati majka ostala bez posla u JP Grijanje d.o.o. Zenica, ova priča obišla je brojne bosanskohercegovačke Portale.

Podsjetimo, aktuelni direktor JP Grijanje Zenica i trenutni predsjednik OKK “Čelik”, Kasim Sarajlić, odlučio je uz podršku vladajuće stranke u Zenici prekinuti radni odnos magistrici prava sa položenim pravosudnim ispitom i prosjekom ocjena iznad 9.0 (najviše kvalifikacije u čitavom preduzeću) a istovremeno i trudnici. Naime, sve je počelo kada je mr.iur. Belma Kokić po preporuci ginekologa otvorila trudničko bolovanje, a potom nakon 20 dana dobila obavijest od strane JP Grijanje d.o.o. Zenica (tačnije Eveline Zadić) o prestanku radnog odnosa i to putem SMS poruke. Imenovana je bila u radnom odnosu od 4. januara 2010. godine, te je zaključila sedam ugovora o radu na određeno vrijeme, a koji joj je kontinuirano produžavan sve do momenta kada je ostala u drugom stanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Samo nekoliko dana prije nego je Zeničanka obaviještena o prestanku radnog odnosa drugoj zaposlenici, Fetić Ehlimani koja nije trudna, iz njima poznatih razloga produžen je ugovor. Uporedo sa ovim slučajem, produžuju ugovor i Beganović Nermini (nije trudna), te je primljena nova zaposlenica Miskić Amna (nije trudna) a samo nekoliko dana nakon što je oštećenoj Kokić prestao radni odnos zaključuju ugovor o radu sa novim zaposlenikom što je dovoljan pokazatelj da se ne radi o prestanku rada zbog manjka posla.

Kokić je dobila ogromnu podršku drugih pravnica koje joj se, nakon što smo objavili ovu priču, javljaju svakodnevno, a priču o diskriminaciji trudnica u JP Grijanje od strane Sarajlića podijelio je sa javnošću i Mimo Šahinpašić u emisiji VOX POPULI. Upoznavanje javnosti sa ovom diskriminacijom proširilo se na sve bosanskohercegovačke medije (ponajviše internet Portale), ali i medije iz regiona. Priča o medijskoj podršci se ne završava na bh. medijima, tako i regionalni mediji pišu o slučaju Belme Kokić i diskriminaciji, karakterišući odluku Sarajlića kako svi vode politiku nataliteta, samo BiH vodi politiku mortaliteta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Brutalna priča, kako su je večeras u emisiji TV Liberty BHT Televizije okarakterisali, dobila je svoj prostor i na državnoj televiziji koja je posjetila Zeničanku Belmu Kokić sa kojom su obavili intervju. Osim podrške bosanskohercegovačkih i regionalnih medija, Belma je dobila i podršku Centra za pravnu pomoć Zenica a koji su kazali kako joj skidaju kapu zbog odluke da javno priča o svom slučaju uz iskrene želje da će epilog ove priče biti u korist za nju.

TREBAMO SVI ZAJEDNO PODRŽATI BELMU KOKIĆ – ONA JE POSTALA JAVNA ZVIŽDAČICA

“Riječ je o jednoj od rijetkih žena koje prepoznaju diskriminaciju, i ja joj skipam kapu zbog njene upornosti. Ono što je u tom slučaju najstrašnije jeste činjenica da je u pitanju Javna ustanova” – kazala je ispred Centra za pravnu pomoć Zenica, Duška Andrić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U nastavku donosimo snimak emisije TV Liberty, a u kojem možete pogledati brutalnu priču o JP Grijanje d.o.o. Zenica i direktoru Kasimu Sarajliću…

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME