Nikšić: Čoviću, dosta više izmišljanja kriza jer ste nesposobni da riješite ijedan stvarni problem ljudi

Podijelite vijest

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH danas je na svom zvaničnom Facebook profilu reagirao na izjave Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH. 

Podsjetimo, Čović je danas novinarima nakon HDZ-ove klauzure u Vitezu izjavio da će HNS-ov prijedlog izmjene teritorijalnog ustrojstva Bosne i Hercegovine biti “racionalan”.

Između ostalog, kazao je su izmjene Izbornog zakona ključan uslove za sve ostale političke procese u Bosni i Hercegovini, ali se osvrnuo i na rad Centralne izborne komisije (CIK).

Nikšić je kazao da Čoviću treba biti jasno da pojam teritorijalna organizacija ne znači isto što i etnička dominacija. 

ČITAJ JOŠ:  Nikšić: Vlast nam priča o borbi protiv korupcije, a premijer im pola radnog vremena provodi na sudu

“Ko o čemu pred izbore, milioneri i profiteri o ratu i merhametu, velikim ideologijama i etničkim entitetima. Draganu Čoviću treba biti jasno da pojam teritorijalna organizacija ne znači isto što i etnička dominacija. Da, slažem se da nam treba i teritorijalna reorganizacija, da nemamo stotinu ministara, 13 premijera i 11 zdravstvenih sistema. Treba nam ustroj države koja može služiti građanima, a ne političkim oligarhijama SDA, HDZ i SNSD”, kazao je Nikšić.

Dodao je kako ga zanima da li u plan teritorijalne reorganizacije spadaju i dijelovi Njemačke i Skandinavije gdje su Čović i HDZ valjda “strateški” naselili desetine hiljada Hrvata iz Bosne i Hercegovine. 

ČITAJ JOŠ:  “Mislim da je Čović izabrao lošu kandidatkinju da se ne bi dogodilo da pobijedi”

“Vidjeli smo kako SDA i HDZ reorganizuju sistem na primjeru MUP-a HNK. Kako lako i jednostavno dogovore podjelu političke kontrole po stranačkoj liniji. Zanima me, ulaze li u plan teritorijalne reorganizacije i dijelovi Njemačke i Skandinavije gdje su Čović i HDZ valjda “strateški” naselili desetine hiljada Hrvata iz Bosne i Hercegovine? 

Isto je i sa Bošnjacima, Srbima i svima drugima. Otišli su u te zemlje gladni i hljeba i kruha, ali siti isprazne priče, odglumljenih predizbornih sukoba i potpuno autentičnog postizbornog čerečenja javnih dobara i resursa, sve uz brz i lagan dogovor HDZ-SDA-SNSD”, istaknuo je.

ČITAJ JOŠ:  Nikšić: Vlast nam priča o borbi protiv korupcije, a premijer im pola radnog vremena provodi na sudu

Na samom kraju, kazao je kako je dosta više izmišljanja kriza kako biste sakrili nesposobnost da riješite ijedan stvarni, životni problem ljudi. 

“Na kraju da kažem da i SDP BiH priprema opsežan prijedlog ustavnih i izbornih reformi kojim bi se osigurala prava svima, a ne bi se uskratila nikome. Naravno, to radimo uporedo sa pripremom opsežnog programa u kojem nudimo rješenja za katastrofalno egzistencijalno stanje u koje su nas doveli teritorijalni reformatori, otcjepitelji i profiterski monoliti”, zaključio je Nikšić.


Podijelite vijest