niksic
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 23, 2021 @ 8:15
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić prokomentarisao je stanje u rudnicima. Nikšić je optužio Vladu Federacije BiH za nerješavanje nagomilanih problema. 

NER FIT

Lider SDP-a BiH se oglasio na Facebooku, a njegov status prenosimo u cjelosti:

Lider SDP-a BiH kaže da nema ništa protiv toga da se povećaju plate državnim službenicima, ali da je nedopustivo da se teret ekonomske krize prelomi preko leđa rudara.

Prepoznali priliku da u tišini smanji platu rudarima

– Iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine su još u januaru ove godine najavili restruktuiranje rudnika. U aprilu je premijer Novalić pompezno tvrdio da niko ne smije smanjivati plaće rudarima. Naravno da niko bez Vlade ne može smanjiti plaće rudara, jer je uprava Elektroprivrede BiH samo produžena ruka Premijera i Vlade. Za svoj rad uprava JP EP FBiH odgovara Vladi FBiH – kaže Nikšić, te dodaje kako je vlada tražila pogodnu priliku da u tišini smanji platu rudarima.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Prepoznali su priliku u činjenici da je pažnja javnosti i medija skoncentrisana na blokadu državnih institucija koju provode Milorad Dodik i SNSD. Očito im se učinilo, dok su kamere uperene u krizu na državnom nivou, kako je idealna prilika da pokušaju realizirati svoje namjere i rudare svesti ispod granice siromaštva. Dakle, dok Dodik razbija državu, SDA-ov premijer Novalić razbija rudnike. Dok u vrijeme pandemije i krize, kada svi ulažu u poticaje proizvodnji, vodi maćehinsku politiku prema rudarima, s druge strane najavljuje povećanje plata državnih službenika – smatra Nikšić. 

Rudari godinama generator razvoja rušeći rekorde u proizvodnji “crnog blaga”

– Zastupnici SDP BiH su u Parlamentu FBiH redovno upozoravali na loš položaj rudara, borili se za njihova prava i trpili lažne optužbe, ali nikad nismo posustali tražeći bolje uslove za rudare. Rudari to dobro znaju, a sada je i potpuno jasno da SDP nedvosmisleno podržava rudare. Zbog toga želim i danas jasno reći da u potpunosti podržavam sutrašnje proteste rudara i da se borba za rudare nastavlja, a da će SDP BiH biti njihov glas u svakom parlamentu. Rudari to dobro znaju, a sada je i potpuno jasno da SDP nedvosmisleno podržava rudare. Zbog toga želim i danas jasno reći da u potpunosti podržavam sutrašnje proteste rudara i da se borba za rudare nastavlja, a da će SDP BiH biti njihov glas u svakom parlamentu.

Za SDP BiH nema dvojbe kada su u pitanju zahtjevi rudara, a bilo kakvo smanjenje plata u vremenu kada troškovi života i cijena sindikalne korpe stalno rastu predstavlja ciljani napad na egzistenciju i put svođenja rudara i njihovih porodica na prosjački štab. Ako dopustimo da to svita iz federalne vlade uradi ljudima koji su godinama bili generator razvoja rušeći rekorde u proizvodnji “crnog blaga”, onda stvarno ne zaslužujemo ništa bolje od ove korumpirane i kriminalne vlasti – zaključio je Nikšić.

LIDER