Nikšić o američkim sankcijama: Nadam da je ovo tek uvod u opsežnije aktivnosti

niksic

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da je današnje objavljivanje sankcija koje je administracija SAD-a izrekla za Milorada Dodika, “kao i obično kod nas izazvalo dijametralno suprotne osjećaje i stavove”, piše klix.ba.

“Od razočaranih, jer smo svi svjesni da je spisak onih koji zaslužuju sankcije puno veći, do onih koji likuju jer je ipak jasno rečeno ko je ‘0loš momak’ u Bosni i Hercegovini. Smatram da nema mjesta ni pretjeranom razočarenju, ali ni likovanju ili bilo kakvoj euforiji. Spadam u ljude koji iz sveg srca žele da Bosna i Hercegovina bude normalna zemlja u kojoj će funkcionirati njene institucije koje će potpuno profesionalno i nepristrasno promovirati vladavinu prava i sankcionirati sve političare koji se na bilo koji način ogriješe o zakon”, napisao je Nikšić na Facebooku.

Dodao je da živim za dan kada će konačno doći do otkrivanja svih korupcijskih afera u cijeloj Bosni i Hercegovini i procesuiranja istih od strane pravosuđa.

“Tek tada će građani saznati pravu istinu ko i na koji način ih pljačka. Tada će poglavicama na svim stranama građani presuditi na izborima 2022. godine, što je sankcija koje se oni najviše plaše. Naravno da same sankcije neće riješiti probleme koje imamo u Bosni i Hercegovini, ali su ne samo dobrodošle, nego i nužne. Pozdravljam i u potpunosti podržavam konkretne aktivnosti koje su Sjedinjene Američke Države poduzele na sankcioniranju Milorada Dodika koji postaje sve veći problem, ne samo Bosne i Hercegovine već i cjelokupne regije”, naveo je Nikšić.

Drago mu je što “naši iskreni prijatelji iz SAD pokazuju spremnost da jasno imenuju one koji su uzrok rušenja države, pravnog sistema i promotori korupcije”.

“Nažalost, mislim da ovaj obim sankcija neće biti dovoljan da zaustavi plimu rušenja države. Jasno je da mračnjaci imaju alternativne, sive izvore finansiranja, bilo iz zemlje i javnih fondova koje zloupotrebljavaju, bilo izvana, od onih koji podržavaju i podstiču destabilizaciju naše države. Zato se nadam da je ovo tek uvod u opsežnije pravosudne, ekonomske i političke aktivnosti i sankcije koje su neophodne u saradnji sa prijateljima iz Evropske unije i Velike Britanije. SAD su ovim činom još jednom potvrdili da su dokazani prijatelj našoj državi i svim njenim građanima”, zaključio je lider SDP-a.

446C8FFA 2303 4124 A117 BFEBFA390583