Nikšić: Političko – vjerski krugovi iz Beograda i dalje koriste svoj uticaj za destabiliziranje prilika u regiji

nermin niksic
03.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine BiH. Nermin Niksic Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, osvrnuo se na posljednja dešavanja u Crnoj Gori i demonstracije zbog ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

– Svjedoci smo dešavanja u Crnoj Gori vezanih za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u manastiru na Cetinju. Na tom primjeru se nažalost još jednom jasno demonstrira kako političko-vjerski krugovi iz Beograda i dalje koriste svoj uticaj za destabiliziranje sveukupnih prilika u regiji. Mi koji smo bili svjedoci uvoda u krvavi rat na ovim prostorima nikako ne možemo ostati ravnodušni na događaje koji ovih dana potresaju Crnu Goru, a koji nas podsjećaju na to vrijeme. Još uvijek su svježa sjećanja na agresiju koju je preživjela naša zemlja, a danas smo bili svjedoci novoj demonstraciji sile. Realizacija višestruko poraženih velikodržavnih projekata koja se pokušava provesti pod plaštom religije je za svaku osudu i prezir. Kakva je poruka kada vojni helikopter dovodi, a kordon policije osigurava vjerske velikodostojnike koji bi trebalo da propovjedaju mir, toleranciju, poštovanje, ravnopravnost? Nažalost očito danas ništa od toga nije bilo ni u primisli onih koji su silom ustoličili mitropolita.

ČITAJ JOŠ:  Ponovljeni postupak po tužbi Mehmedovića: On traži 30.000 KM, Pravobranilaštvo predlaže 100 KM

Ono što posebno zabrinjava je potpuno odsustvo odgovornosti Vlade Crne Gore koja nije adekvatno procijenila rizik ovog događaja i nije otkazala ustoličenje koje je evidentno imalo političke ciljeve u pozadini. Naprotiv, vlast je pokazala spremnost da usprkos protestima građana u Crnoj Gori, usprkos jasno izraženom protestu opozicije demonstrira silu protiv vlastitog naroda što je dovelo, kako izvještavaju mediji, do velikog broja povrijeđenih građana. Žao mi je što je i moj drug Ranko Krivokapić počasni predsjednik SDP-a Crne Gore i dugogodišnji predsjednik Skupštine Crne Gore zadobio lakše povrede jer mu je pred noge ispaljena šok-bomba.

ČITAJ JOŠ:  Nikšić: Niko neće slati djecu da ginu za njihov kriminal

Krajnje je vrijeme da se prestane sa različitim vrstama provokacija u regiji koje dolaze od strane političko-vjerskih krugova iz Beograda što mora biti jedan od preduslova za dobrosusjedske odnose koje svi dobronamjerni žele.

Srpska pravoslavna crkva treba pokazati da joj je vjera ispred politike i slijediti vjerski nauk da su mirenje i zbližavanje, a ne sukobi i razdor osnova vjerskog djelovanja. U suprotnom, crkveni velikodostojnici će pokazati da nisu ništa više nego sredstvo u rukama rušilačke politike koja u Crnoj Gori ovih dana provodi tihu agresiju, poručio je Nermin Nikšić.

ČITAJ JOŠ:  GV ZENICA: Prolongirano uvođenje parking vinjeta
GODISNJICA
MARKETING