NIKŠIĆ: Povećanje penzije u ovom trenutku nije realno

NIKŠIĆ: Povećanje penzije u ovom trenutku nije realno

Nakon zahtjev penzionera za novo povećanje penzija, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je u izjavi za medije danas kazao da je Vlada do sada već dva puta povećala penzije i da bi bio sretan da se stvore pretpostavke da se to ponovo uradi.

No, ističe da to u ovom trenutku nije realno.

– Objektivno, u ovom trenutku to nije realno. Pogotovu imajući u vidu činjenicu onoga što nas je zadesilo stanje prirodne nesreće koje je jako uticalo na privredne aktivnosti. Smanjenje privredne aktivnosti je i smanjivanje prihoda, što izvjesno djeluje i na fondove – kazao je Nikšić.

Dodao je da se u ovom trenutku bore da osiguraju sredstva “kojim pokušavamo da zadržimo penzije na ovom nivou”, a danas je uplaćena jedna tranša prema Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja, na osnovu rebalansa budžeta.

– Respektujem zahtjeve penzionera i situaciju u kojoj se nalaze. Ali oni koji su realni će reći da je ovo Vlada koja je prema njima pokazala izuzetan stepen razumijevanja – naglasio je Nikšić.

Podsjetio je da ne treba zaboraviti da oko 200.000 penzionera imaju plaćenu subvenciju električne energije što je rezultat rada Vlade.

Ponovio je da povećanje penzija u ovom trenutku nije realno, ali hoće li ga biti u narednom periodu ostaje da se vidi.

– U svakom slučaju s njima ćemo kao i do sada otvoreno razgovarati i respektirati njihove zahtjeve – kazao je federalni premijer.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica