Nikšić: Razotkriven još jedan spin SDFA, izbor sudije Ustavnog suda ne bi uticao na ishod glasanja

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Lider SDP-a Nermin Nikšić prokomentarisao je apelaciju Željka Komšića i Šefika Džaferovića Ustavnom sudu BiH o izmjenama Izbornog zakona.

– Odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Željka Komšića i Šefika Džaferovića razotkrila je još jedan spin grupacije SDFA. Kao i uvijek do sada, bez obzira odgovara li ili ne, odluke sudova bi trebalo da se provode bez dodatnih komentara. Nije mi to namjera ni sada. Ali moram podsjetiti kako je nakon odluke potpuno jasno da eventualni izbor sudije Ustavnog suda na posljednjoj sjednici Parlamenta FBiH uopće ne bi uticao na ishod glasanja, kamoli bio presudan.

Optužbe za “izdaju”

Pa ipak, sjetimo se desetina medijskih natpisa, izjava megafona ove političke grupacije i stavova kojekakvih “analitičara” koji su nas optuživali za “izdaju” uporno dezinformišući javnost, uvjeravajući sve u ovu potpuno neistinitu tezu.

Optuživali su nas da ćemo glasanjem za prvorangiranog kandidata osuditi apelaciju na propast, isporučiti državu i niz drugih gluposti. Napominjem da trenutno u Ustavnom sudu BiH ima osam sudija, tri međunarodna, dva iz reda bošnjačkog i srpskog naroda i jedan iz reda hrvatskog naroda.

Razotkrivena manipulacija

Sve sudije su birane u parlamentu na osnovu političkih dogovora. Uopšte ne želim licitirati s tim informacijama jer sam siguran da javnost dobro zna kojoj političkoj opciji je blizak koji sudija. Kada znamo da su neki bili članovi, pa i ministri etnonacionalnih partija, u najmanju ruku licemjerno zvuči njihova priča o navodnoj borbi protiv politizacije.

Zato je bitno, kada opet sutra opoziciona grupacija bude prozivala novu većinu za bilo kakvu izdaju, prisjetiti se dojučerašnjih naslova kojim su nas uvjeravali da je izbor sudije iz reda hrvatskog naroda presudan za sudbinu apelacije. Tog sudiju, na njihovu žalost, nismo izabrali i razotkrili smo njihovu manipulaciju. Ni prvi ni zadnji put – naveo je.

Facebook status Elmedina Konakovića - Avaz
Facebook status Elmedina Konakovića. Screenshot

Avaz