NiP: Iza hajke na nas stoji sami vrh SDA, ne pristajemo na to da pojedinci žrtvuju narod da bi sakrili svoj kriminal

Iz Naroda i Pravde pozivaju članove, aktiviste i simpatizere Naroda i Pravde da ustraju u nekorištenju nasilja, da političku borbu nastave voditi transparentno, hrabro, bez lažnih profila i u skladu sa demokratskom praksom

 

Povodom napada, govora mržnje, otvorenih prijetnji i crtanje meta usmjerenih ka članovima i rukovodstvu Naroda i Pravde, iz ove stranke poručuju kako je takvo trovanje javnog prostora nedopustivo.

– Susrećemo se sa do sada nezabilježenim načinom komuniciranja po svojoj brutalnosti, sa otvorenim prijetnjama usmjerenim ka članovima i rukovodstvu Naroda i Pravde. Poređenje članova Naroda i Pravde sa agresorima na našu domovinu, otvoreni pozivi na nasilje i crtanje meta, direktni su atak ne samo na Narod i Pravdu već na osnovne demokratske principe i pokušaj uvođenja političkog jednoumlja i brutalnog obračuna sa svim neistomišljenicima, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Korištenje jezika mržnje i poziva na nasilje, dodaju iz Naroda i Pravde, popraćeno je lažima i propagandom sa ciljem prethodne dehumanizacije političkih oponenata.

– Mislili smo da ovakve metode političkog obračuna nećemo vidjeti u jednom demokratskom društvu, ali je očigledno da su u SDA spremni koristiti sve metode i sva sredstva kako bi od naroda sakrili vlastiti kriminal. Botovi na društvenim mrežama krenuli su u bjesomučni napad nakon očigledne instrukcije bivšeg predsjednika Asocijacije mladih SDA Salke Zildžića i drugih. Sumnjali smo da su samo botovi, ali pisanje „Stava“, koji je pod kontrolom SDA koja ga i finansira, kako se članovi Naroda i Pravde spremaju za „politički puč i pokušaj napada na institucije“ govori da iza svega stoji sami vrh SDA. Pozivamo vrh stranke i članove SDA da se ograde, a ako se ne ograde potvrđuju da su organizatori hajke uz zloupotrebljavanje javnih resursa za direktno finansiranje medija koji siju mržnju, strah i služe za odstrel političkih neprijatelja. To je sramna praksa kojoj se mora stati ukraj, navode iz Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde pozivaju članove, aktiviste i simpatizere Naroda i Pravde da ustraju u nekorištenju nasilja, da političku borbu nastave voditi transparentno, hrabro, bez lažnih profila i u skladu sa demokratskom praksom.

– Režim na ovaj način neće postići ništa, vrijeme zloupotrebe vlasti je prošlo. Afere koje se iz dana u dan otkrivaju jednostavno su neodbranjive i nikakvim spletkarenjima ih se ne može opravdati. Uvijek smo pozivali i pozivamo na jedinstvo i zajedničku borbu protiv pandemije ostavljajući politiku i politička neslaganja za vrijeme poslije pandemije. Nastojali smo konstruktivno djelovati, hrabro preuzimajući odgovornost tamo gdje smo imali priliku. Istovremeno, to ne znači da ćemo pristati da pojedinci žrtvuju vlastiti narod kako bi prikrili svoj kriminal i nesposobnost. O tome jesmo i hoćemo glasno govoriti. Režim nas neće obeshrabriti, štaviše, što su napadi na nas žešći i podmukliji mi smo sve spremniji istrajati u borbi da niko ne bude iznad zakona i da nijedna javna institucija ne bude privatno vlasništvo pojedinaca i stranaka, kaže se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

IZVOROslobodenje
Prethodni članakHtio da izbjegne mjere skijajući granicom pa ga jedva spasili
Sljedeći članakPutin potpisao zakon koji mu omogućava novu kandidaturu