Nissan ZEOD RS, najbrži električni automobil

Nissan ZEOD RS, najbrži električni automobil

Nissan-ZEOD-RC-1Nissan je otkrio inovativni ZEOD RC – najbrži električni trkaći automobil na svijetu. Pomoću električne tehnologije u utrci 24 sata Le Mansa razvijat će brzine veće od 300 km/h.

ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car, trkaći automobil bez ispušnih emisija na vozačev zahtjev) premijerni će nastup imati dogodine na 24 sata Le Mansa. U okviru planiranog povratka takmičenju u klasi LM P1 u želji da ostvari ukupnu pobjedu u najprestižnijoj utrci izdržljivosti na svijetu, Nissan, vodeći proizvođač električnih cestovnih automobila, isprobat će izvedbe nove tehnologije električnog pogonskog sklopa.

Iako će bolid nastupiti tek iduće godine na 24 sata Le Mansa, Nissan je pokrenuo jedinstveni dio programa – ljubitelji utrka dobit će priliku vidjeti ga u navijačkom prostoru staze Circuit de la Sarthe.

“Nissan je postao svjetski predvodnik u razvoju automobilske tehnologije bez emisija, a Nissan ZEOD RC omogućit će nam daljnji razvoj tih mogućnosti jer ćemo najtežu utrku izdržljivosti na svijetu iskoristiti kao pokretnu laboratoriju za ispitivanje potencijala našeg planiranog pogonskog sklopa klase LM P1”, izjavio je Andy Palmer, izvršni potpredsjednik i član izvršnog odbora u Nissan Motors.

Gume za novi prototip Nissan će osigurati saradnjom s francuskim proizvođačem Michelinom. Već su sarađivali na projektu DeltaWing. Tvornica iz Clermont-Ferranda drži zavidan rekord – pobijedila je u petnaest uzastopnih utrka u ukupnom poretku.

Nissan ZEOD RC testnu će premijeru imati ovog ljeta. Nissan će u ovogodišnjih 24 sata Le Mansa ponovno tražiti pobjedu u klasi P2, gdje pogoni 15 od ukupno 22 bolida. Nissan je bio dominantan u prvim utrkama FIA-ina Svjetskog prvenstva u utkrama izdržljivosti: pobijedio je u Silverstoneu i Spa-Francorchampsu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE