Nizozemski parlamentarci nakon posjete BiH: Izbori se moraju održati, važna cjelovitost države

Screenshot 3 53 31
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predstavnici Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske boravili su u posjeti BiH od 24. do 27. marta, a danas su se oglasili saopćenjem u kojem su naglasili najvažnije aspekte posjete. Između ostalog, zvaničnici su naglasili kako predstavnici iz RS-a nisu učestvovali u razgovorima, a delegacija je tokom trodnevne posjete obavila razgovore s predstavnicima političkih partija i civilnog društva.

“Posjeta je planirana u kontekstu ozbiljne zabrinutosti zbog trenutne političke situacije. Odluke koje je donijela NSRS i rukovodstva eniteta RS, neuspjeh u postizanju sporazuma o ustavnim i izbornim reformama te rastućoj etnonacionalnoj retorici”, navodi se u saopćenju.

ČITAJ JOŠ:  Raspisan tender za gradnju dijela brze ceste Lašva - Travnik

U obraćanju nakon posjete, zvaničnici Komiteta su poručili kako se Opći izbori u oktobru 2022. godine u Bosni i Hercegovini mogu i moraju održati. Također, nakon posjete naglašena je važnost:

  • cjelovite, ujedinjene i suverene Bosne i Hercegovine
  • principa nediskriminacije koji se moraju primijeniti u izbornoj reformi u skladu s pravilima Evrospkog suda za ljudska prava
  • održavanja slobodnih i poštenih izbora na jesen 2022. godine
  • koraka u borbi protiv korupcije i implementacije reformi koji su u skladu s 14 prioriteta Evropske komisije iz 2019. godine
  • usklađivanja s vanjskom politikom Evropske unije, naročito u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu
ČITAJ JOŠ:  Ovo su nova pravila za sve koji se od danas vraćaju ili putuju u Njemačku

Na kraju saopćenja, iz Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Nizozemske je naglašeno kako su ovi principi od ključne važnosti za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i njen EU put.

“Delegacija je posjetila i Srebrenicu gdje je, zajedno s Majkama Srebrenice, odala počast žrtvama genocida i obišla Memorijalni centar Potočari”, stoji u zaključku saopćenja nizozemskih zvaničnika.

GODISNJICA
MARKETING