Njemačka ekonomija neočekivano porasla u trećem kvartalu

berlin njemacka zastava fena 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Njemačka ekonomija je neočekivano porasla u trećem kvartalu, pokazali su podaci u petak, dok je najveća evropska ekonomija za sada uspjela odgoditi nastupanje recesije uprkos visokoj inflaciji i zabrinutosti oko snabdijevanja energijom.

Bruto domaći proizvod porastao je za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal desezonirano, saopćio je savezni zavod za statistiku. Ispitivanje Reutersa predviđalo je smanjenje od 0,2 posto.

– Njemačka ekonomija nastavila je da se drži na svome uprkos teškim globalnim ekonomskim uslovima s pandemijom COVID-a, poremećenim lancima nabavke, rastućim cijenama i ratom u Ukrajini – navodi se u saopćenju ureda.

ČITAJ JOŠ:  Koliko je novca potrebno jednoj četveročlanoj porodici u Njemačkoj: Troškovi režija skoro 500 KM

U prethodnom kvartalu, njemačka ekonomija je blago porasla za 0,1 posto na kvartalnom nivou.

Na godišnjem nivou, BDP je porastao za 1,2 posto u trećem kvartalu u desezoniranim terminima, nadmašivši prognozu analitičara o rastu od 0,8 posto.

U svojoj posljednjoj prognozi, vlada je predvidjela recesiju koja prijeti Njemačkoj, uz pad BDP-a za 0,4 posto sljedeće godine.

GODISNJICA
MARKETING