Njemačka i druge EU članice žale se zbog bezviznog režima za Balkan

625E8D00 88B5 4B13 8025 7B7F407D449E
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nezakonit boravak i neosnovani zahtjevi za azil građana Zapadnog Balkana, kao i Moldavije, Gruzije i Ukrajine, pokrenuli su u Briselu raspravu o suspenziji bezviznog putovanja u Evropsku uniju, piše portal EUObserver.

Prema internom dokumentu EU, u koji je portal imao uvid, Srbija i Albanija su svrstane među 10 najproblematičnijih zemalja kada je u pitanju poštovanje bezviznog režima zbog čega Njemačka smatra da bi Evropska komisija trebalo da podsjeti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima relana opcija.

“U slučaju malog ili nikakvog napretka trećih zemalja, Evropska komisija bi trebalo, prema našem mišljenju, da naglasi da je pokretanje Mehanizma za suspenziju viza realna opcija”,navela je njemačka delegacija u dokumentu.

Prema zvaničnim podacima Njemačke o kršenju zakona o strancima 2020. godine, Albanija je na drugom mjestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mestu.

ČITAJ JOŠ:  Počeo iskop grobnih mjesta u Potočarima za 19 identifikovanih žrtva genocida

Nezadovoljstvo se nakuplja u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji

“Nezadovoljstvo se izgleda nakuplja u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji, u trenutku šire rasprave o zaustavljanju navodne zloupotrebe”,navodi briselski portal.

Vize za boravak u zemljama EU do 90 dana ukinute su za građane Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije u decembru 2009, za građane Albanije i Bosne i Hercegovine 2010, Moldavije 2014, a Gruzije i Ukrajine 2017.

Evropska komisija smatra da je bezvizno putovanje „značajno postignuće“ u odnosima EU i Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva.

“Ali nisu svi sretni, pošto se o prijetnji takozvanog ‘Mehanizma za suspenziju viza’ sada aktivno raspravlja”, navodi EUobserver.

Ponovno uvođenje viza moguće je u slučaju povećanja nezakonitih boravaka za više od 50 posto, ili ako je niska stopa prihvatanja zahtjeva za azil.

ČITAJ JOŠ:  EU ozvaničila upotrebu COVID pasoša, na snazi od 1. jula

Zemljama koje odbijaju da prime nazad svoje državljane takođe mogu biti vraćene vize.

U Njemačkoj je registrovan veliki porast „prekršaja neovlašćenog boravka“ iz Albanije, Moldavije i Ukrajine, uprkos ukupnom padu prošle godine zbog pandemije.

Tokom protekla tri mjeseca broj zahtjeva za azil građana Gruzije povećan je za 51 odsto u odnosu na isti period 2019.

Iz Moldavije je registrovan skok od 429 odsto u periodu od juna do avgusta 2021. u poređenju s istim periodom 2019.

Italija je iznijela slične komentare o Moldaviji, ukazujući da mreže za trgovinu ljudima koje djeluju u „susjednim zemljama“ zloupotrebljavaju putovanje bez viza.

Rim je predložio da se Moldaviji ukine bezvizni režim „u slučaju nedovoljnog napretka“.

“Francuska je takođe nezadovoljna Albanijom i Gruzijom i ostaje oprezna prema Srbima”, navodi EUobserver.

Češka je navela da je imala veliki broj neosnovanih zahtjeva za azil građana Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

ČITAJ JOŠ:  Njemačka vratila BiH na crvenu listu visokorizičnih zemalja

Ukupan broj državljana iz zemalja za koje važi bezvizni režim činili su 47,4 posto svih podnosilaca zahtjeva za azil 2021, više nego 2016. kada je taj udio bio 38,5 posto, istakla je Češka u dokumentu.

Belgija je ukazala na „alarmantno povećanje“ broja podnosilaca zahtjeva za azil iz Moldavije 2021. godine

“Takođe imamo relativno velike brojeve iz Sjeverne Makedonije, ali to bi mogao da bude privremeni ‘ljetnji fenomen”, navela je belgijska delegacija.

Holandija je prva i jedina članica EU koja je do sada tražila suspenziju bezviznog režima. Njen zahtjev je bio usmjeren protiv Albanije 2019, ali ga je Evropska komisija odbacila, dodaje EUobserver.

GODISNJICA
MARKETING