g 2
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 4, 2022 @ 10:50
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Njemačka vlada je danas saopćila da nuklearnu energiju smatra opasnom i da se protivi predlozima Evropske unije (EU) da takva tehnologija ostane dio planova za borbu protiv klimatskim promjena.

Njemačka će do kraja ove godine isključiti preostale tri nuklearne elektrane i postupno izbaciti ugalj do 2030. godine, dok susjedna Francuska ima za cilj da modernizuje postojeće reaktore i izgradi nove kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe u budućnosti.

Berlin planira da se u velikoj mjeri osloni na prirodni gas, sve dok ne bude zamijenjen energetskim izvorima koji ne zagađuju životnu sredinu.

Nacrt plana EU, u koji je Associated Press imao uvid, zaključuje da se i nuklearna energija i prirodni gas mogu pod određenim uslovima smatrati sigurnim za ulaganje.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Mi smatramo da je nuklearna tehnologija opasna”, rekao je portparol njemačke Vlade Štefen Hebeštrajt novinarima u Berlinu, napominjući da ostaje neriješeno pitanje šta učiniti sa radioaktivnim otpadom koji može da traje hiljadama godina.

On je dodao da Njemačka “izričito odbacuje” planove EU vezane za atomsku energiju.

Aktivisti su kritikovali plan Njemačke da koristi prirodni gas, koji je bolji od uglja, ali pri sagorijevanju i on otpušta ugljen-dioksid, glavni gas staklene bašte.

Međutim, Nemačka tvrdi da je prirodni gas samo “most” do nezagađujućih alternativnih rješenja za čije je iznalaženje rok 2045. godina.

LIDER