Portal 072info

Njemačka policija zna ko je napadač, vjeruju da je iz Tunisa i da je u bolnici

Njemački mediji su objavili da je policija u utorak popodne uhapsila još jednu osobu, ali su ju, kao i osumnjičenog Pakistanca (23), pustili jer su zaključili da nije počinilac napada na božićnom sajmu u Berlinu.

Policija je iz kamiona izuzela DNK dokaze i budući da su zaključili da je u kabini ukradenog kamiona došlo do tučnjave, vjeruju da je napadač povrijeđen. Zbog toga policija pregledava sve bolnice. Policija je ušla u trag Tunišaninu koji se sumnjiči za napad na božićni vašar u Berlinu kada je stradalo 12, a povređeno 48 ljudi, prenose danas nemački mediji.

U pokrajini Nordrajn Vestfaliji predstoje “konkretne mjere”, navode mediji. Očigledno je da su čuvari reda pronašli “vruć trag” do počinioca zločina, prenose mediji pozivajući se na agencije. U potrazi za napadačem na božićni vašar u Berlinu očigledno je da je policija ušla u trag osumnjičenom Tunišaninu, čija su dokumenta pronađena u kamionu koji je usmrtio 12 ljudi, navode mediji.

Dva sata nakon napad na božićnom sajmu u Berlinu policija je objavila kako više nema opasnosti i kako je napadač priveden. Priveli su mladića (23) iz Pakistana. Vjerovali su da je on krivac. Ali uskoro se pojavila sumnja. Na mladiću nisu našli tragove borbe, krvi niti baruta. Na kraju su ga pustili zbog nedostatka dokaza. Mediji su odmah postavili pitanje kako je moguće da je policija pogriješila.

Jedan je prolaznik vidio kako napadač bježi. Krenuo je za njim i na kraju pozvao policiju. Ali kasnije se saznalo da prolaznik nije napadača slijedio do kraja već da ga je u jednom trenutku izgubio iz vida. Tako je policija mladića uhapsila na osnovu opisa koji im je dao prolaznik. U utorak naveče postalo je sasvim jasno kako uhapšeni ne može biti krivac jer je krivac ubio poljskog vozača i na sebi je morao imati tragove baruta i krvi.

Osim toga, policija je izuzela mobilni telefon mladića (23) i u njemu nije našla ništa što bi pokazivalo da je u vezi s teroristima. Bilo im je i sumnjivo da je uhapšeni odmah rekao da nije kriv jer teroristi i ako bježe, kada ih uhvate obično priznaju djelo i hvale se time. Zbog ove greške pravi napadač je pobjegao i dobio prednost od 24 sata.

Mogao je pobjeći u inostranstvo ili potražiti pomoć među ISIL-ovim simpatizerima u Berlinu kojih ima najmanje 500. Njemačka policija dobila je 508 dojava o napadu u Berlinu, u kom je 12 osoba ubijeno, ali zasad nije jasno da li postoje konkretni tragovi koji bi doveli do hapšenja osumnjičenog.

nezavisne.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box