Njemačka predlaže kaznu od 2.500 eura za roditelje koji ne vakcinišu djecu

Roditelji u Njemačkoj koji nisu uspjeli da vakcinišu svoju djecu protiv ospica mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu i do 2.500 eura, prenosi CNN. “Želim iskorijeniti ospice. Svako dijete koje ide u vrtić ili školu treba da bude vakcinisano protiv ospica”, izjavio je u nedjelju za njemački list Bild am Sonntag ministar zdravstva Jens Spahn.

On je dodao da bi roditelji trebati imati i validan dokaz o vakcinaciji ili bi mogli da se suoče s novčanom kaznom i isključenjem iz vrtića.

Ovaj prijedlog dolazi nakon što je Njemačka prijavila 651 slučaj oboljelih od ospica, jedan od najvećih brojeva slučajeva ovog oboljenja u Evropi između marta 2018. i februara ove godine. Na vrhu liste je Italija s 2.498 prijavljenih slučajeva, a najnoviji prijedlog dolazi usred ponovnog širenja bolesti širom svijeta.

Studija UNICEF-a objavljena prošle sedmice otkrila je da su ospice ubile 110.000 ljudi širom svijeta u 2017. godini, uglavnom djece. To je 22 posto više nego prethodne godine. U izvještaju se zaključuje da je to zapravo direktna posljedica izostanka vakcinacije kod skoro 20 miliona djece godišnje.

Njemačka nije prva država koja predlaže kazne za nevakcinisanu djecu. Prošlog mjeseca vlasti u New Yorku su objavile da oni koji žive u četvrtima u kojima postoji epidemija i koji nisu primili vakcinu ili nisu imali dokaz o imunizaciji, mogu biti kažnjeni s 1.000 dolara.

KLIX

Prethodni članakNana Fata ima 111 godina i zapostila je svoj 104. ramazan
Sljedeći članakČelik u četvrtak igra za prvu pobjedu protiv Proma i nastavak finalne serije