Njemačka pripremila “Maršalov plan” za ekonomiju BiH i ostatak regiona

Njemačka pripremila “Maršalov plan” za ekonomiju BiH i ostatak regiona

Njemačka je pripremila “mini Maršalov plan” za Balkan koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona, a to bi na neki način bila kompenzacija za dugo čekanje na punopravno članstvo u EU, pišu srbijanske “Novosti”.

Ovaj prijedlog Berlina uskoro će se naći na stolu Evropskog vijeća u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Pomenuti plan je, prema informacijama “Novosti”, nazvan “Berlin plus”, a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da obezbijede i Evropska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje-članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA).

Jedan od ciljeva je i da se zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su auto-putevi, koji bi spojili Srbiju sa BiH ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Jak razlog za aktiviranje “Berlina plus” jeste i smanjenje tenzija u regionu jer za Njemačku zapadni Balkan ima veliki bezbjednosni značaj.

List piše da će se prilika da se nešto konkretnije uradi u kontekstu “Berlina plus” otvoriti već sredinom narednog mjeseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o Zapadnom Balkanu, piše “Srna”…

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE