Njemačka prvi partner u izvozu namještaja iz BiH

Njemačka prvi partner u izvozu namještaja iz BiH

namjestaj

Vodeće izvozno tržište Bosne i Hercegovine kada je u pitanju namještaj, već niz godina je Njemačka.

Po podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost ukupnog izvoza bh. namještaja i dijelova u Njemačku od 59,9 miliona eura u 2012. godini (ili 34,5 posto ukupnog izvoza namještaja iz BiH u svijet), rangira tu zemlju daleko ispred tržišta koja slijede: Hrvatska (14,4 posto od ukupnog bh. izvoza namještaja), Holandija (8,2 posto), Francuska (5,5 posto), Italija (5,1 posto).

Prvih deset zemalja izvoza namještaja BiH, među kojima su još Srbija, Austrija, SAD, Slovenija i Švicarska, nose 85,8 posto ukupnog izvoza BiH. Dakle, to su većinom tržišta iz zapadne Evrope što ukazuje na našu izvoznu orijentiranost prema tim tržištima.

Ukupan izvoz namještaja i dijelova iz BiH u Njemačku u 2012. bio je za 20,3 posto viši nego izvoz 2011., a u odnosu na 2010. (period prije prvog zajedničkog nastupa BiH na sajmu IMM 2011 u Kelnu) vidi se da izvoz namještaja iz BiH u Njemačku ubrzava svoj rast. Pri tome, struktura izvoza bh. namještaja u Njemačku pokazuje visoku zastupljenost finalnih proizvoda.

Bh. drvoprerađivačke kompanije i ove godine učestvuju na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera IMM u Kelnu koji se održava od 13. do 19. januara. Iz VTKBiH navode da su one dosad ostvarile gotovo 200 kontakata, te da je štand BiH, koji se nalazi u blizni sajamskih hala sa svjetskim brendovima, izuzetno posjećen.

Njemačka je ključni igrač u sektoru namještaja na svjetskom nivou. U 2011. godini bila je četvrta svjetska sila u proizvodnji (iza Kine, SAD-a i Italije) i druga u izvozu namještaja (iza Kine).

U Njemačkoj se proizvodi oko šest posto svjetskog namještaja, a udio Njemačke u svjetskom izvozu namještaja je 9,6 posto.

Međutim, kako Njemačka prednjači u Evropi, a treća je na svijetu (iza Kine i SAD) po potrošnji namještaja (22,6 milijardi dolara potrošnja namještaja u 2010.), snažno je orijentirana i ka uvozu tako da 50 posto vlastitih potreba za namještajem nadomješta uvozom (drugi je svjetski uvoznik namještaja iza SAD-a).

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE