Njemačka: Sve više građana u financijskim problemima, slijedi novi rast cijena

Njemačka: Sve više građana u financijskim problemima, slijedi novi rast cijena

Sve više građana Njemačke ima velikih poteškoća s financijama, a cijene energenata i živežnih namirnica bi tokom jeseni i zime mogle dodatno rasti, saopćeno je u srijedu.

„Gotovo jedna trećina građana Njemačke, 32 posto, nije u stanju iz financija kojoj joj stoje na raspolaganju izdvojiti 1.150 eura za iznenadne troškove, recimo u slučaju kvara automobila ili potrebe nabavke nekog uređaja“, stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku u Wiesbadenu.

Time je skupina ovih građana veće nego u Francuskoj (27 posto) ili u Nizozemskoj (15,1 posto). U drugim zemljama Evropske unije poput Hrvatske, Rumunjske, Grčke, Cipra i Letonije postotak građana koji nije u stanju iz vlastite ušteđevine izdvojiti sredstva za iznenadne troškove premašuje vrijednost od 40 posto, piše Hina.

U Njemačkoj je u 2021. dvije petine građana godišnje na raspolaganju imalo manje od 22.000 eura. Stručnjaci smatraju da se materijalna situacija građana koji su i prije imali financijskih problema dodatno pogoršala tokom pandemije koronavirusa te posljednjih mjeseci zbog inflacije.

U septembru je inflacija u Njemačkoj iznosila 10 posto, a ekonomski institut Ifo predviđa daljnji porast cijena.

„Povišenje cijena se prije svega odnosi na električnu energiju i plin, ali i na ostale segmente“, rekao je predsjednik Ifo instituta Timo Wollmershaeuser.

Prema informacijama ovog instituta, većina maloprodajnih lanaca planira u sljedećim sedmicama i mjesecima povisiti cijene, a isto se odnosi i na ugostitelje i hotelijere.

Njemačka vlada prošle sedmice je donijela novi paket mjera u vrijednosti od 200 milijardi eura, kojim bi građanima i gospodarstvu kroz subvencije cijena energenata pomogla u prevladavanju novonastale financijske situacije uzrokovane poraslim cijenama, prije svega energenata.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica