Portal 072info

Njemačka ukida karantin za putnike iz zemalja EU i Velike Britanije

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Iz njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova je saopćeno da je ukinut četrnaestodnevni karantin za putnike koji dolaze iz zemalja članica Evropske unije (EU), koji je uveden u okviru mjera sprečavanja širenja koronavirusa.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Bjorn Grunvaldern (Björn Grünewäldern) je na pres-konferenciji izjavio da odluka o ukidanju karantina stupa na snagu od sutra.

Istakao je da će na kopnenim granicama biti ublažene mjere te da će i vlasti saveznih država poduzeti neke nove korake u skladu sa ovom odlukom.

On je kazao da putnici koji budu u Njemačku doputovali iz zemalja EU-a, zemalja Šengena i Velike Britanije neće biti prinuđeni na četrnaestodnevni karantin, međutim, ukoliko bude došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze, bit će im savjetovano da se samoizoliraju.

Rekao je da su moguće razlike u detaljima kada je riječ o primjeni ove odluke u saveznim državama te istakao da mjera karantina još uvijek važi za putnike koji dolaze iz drugih zemalja.

Avaz

Podijelite članak
  • 59
    Shares

Počitajte još

Svaka benzinska pumpa u Njemačkoj će morati imati punjač za električna vozila

072info

U BiH potvrđeno 2.606 slučajeva koronavirusa, 1.968 oporavljenih osoba

072info

Priče sa terena: Kako je ugašeno žarište u Maglaju

072info