Njemačka zabranjuje “preobraćanje homoseksulaca”

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Njemačkoj je najavljen zakon kojim se zabranjuje “preobraćanje” homoseksualaca, odnosno kontroverzna “terapija za liječenje homoseksualnosti”. Kako piše Deutsche Welle (DW), prema prijedlogu zakona, takozvana “terapija preobraćanja” trebalo bi da bude u potpunosti zabranjena za sve osobe mlađe od 18 godina.

Ipak, zakon ne predviđa potpunu zabranu: odrasle osobe mogu da se podvrgnu “terapiji liječenja seksualnosti”, iako pod ograničenim uslovima. Praksa ne bi bila zakonita ako osoba pristane na terapiju nakon što je prevarena, prisiljena ili joj se prijetilo.

Oni koji krše zakon mogli bi da se suoče sa kaznom zatvora u trajanju do godinu dana ili novčanom kaznom. Prijedlog zakona ne precizira kolika bi mogla da bude novčana kazna.

Ostale terapije, one koje tretiraju seksualne sklonosti poput egzibicionizma ili pedofilije izuzete su od prijedloga zakona.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn, koji se inače javno deklariše kao gej, naglasio je tim povodom da biti LGBT “nije bolest” i to ne bi trebalo tako ni tretirati.

Spahn je dodao da najavljena zakonska zabrana “jasna poruka društvu i ljudima koji se bore sa svojom seksualnošću: ‘Vi ste u redu baš takvi kakvi ste'”.

Procjenjuje se da se u Njemačkoj svake godine obavi blizu hiljadu takvih “terapija”, a sprovode ih i sveštenici i psihoterapeuti.

Kroz takve tretmane pokušava se da se suzbije seksualnost neke osobe, a oni se često sprovode na djeci i tinejdžerima. Tokom seansi koriste se metode koje uključuju i elektrošokove, a također se podstiču i averzije, što medicinski stručnjaci smatraju mentalnim nasiljem.

Posljedice mogu biti depresija, anksiozni poremećaji i povećan rizik od samoubistva, a povrh svega, efikasnost takvih terapija uopšte nije dokazana, navodi DW.

ČITAJ JOŠ:  Enver Kazaz: Erdoan dolazi kao predizborna podrška Bakiru Izetbegoviću
GODISNJICA
MARKETING