4 12
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Njemački europarlamentarci upozoravaju na slovensko predsjedanje Vijećem Evropske unije, a vodit će ga slovenski premijer Janez Janša.

– Apeliram na sve odgovorne na evropskom nivou, na države članice, Evropsku komisiju, Parlament i medije, da Janši ne daju pozornicu za njegovu antidemokratsku retoriku i politiku – kaže potpredsjednica Evropskog parlamenta Katarina Barley (SPD), prenosi njemački Welt.

Ona je Janšu usporedila s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

– Postupa vrlo slično Orbánu kako bi državu podredio sebi. Janša uskraćuje donacije za medije koji mu se ne sviđaju i zastrašuje novinare lično, posebno žene. Šestomjesečno slovensko predsjedanje EU bit će izazovno vrijeme – rekla je Barley.

Zastupnica liberalnog FDP-a Nicola Beer također oštro govori o Janši.

– Premijer Janša mora biti spreman pregovarati o eVropskim rješenjima, a ne da sam bude europski problem – izjavila je, prenosi Klix.

Beer je slovenskog premijera optužila da ne želi surađivati s novostvorenim Evropskim javnim tužilaštvom i da vrijeđa medije koji mu nisu naklonjeni.

– Svatko tko ocrni slovensku državnu novinsku agenciju i navede je kao nacionalnu sramotu ugrožava slobodu štampe i stvara neprihvatljiv pritisak na novinare i blogere – navela je

Janša mora, kako ona kaže, biti spreman na činjenicu da će vrlo pažljivo nadgledati njegovo predsjedavanje EU i neće se ustručavati otvoreno kritizirati takvo ponašanje kao nepodnošljivo.