Njemački mediji o KCUS-u: Sebija odbila pustiti stručnjake, suprug je unaprijedio

Tri muškarca iznose 12 zelenih tabuta i 7 križeva iz malog Pogrebnog instituta preko puta Muzičke akademije u centru Sarajeva. Položit će ih u minibus i odvesti na jedno od brojnih gradskih groblja. “Svakog dana ih je sve više”, kaže jedan od njih, piše berlinski Tageszeitung u svom izvješću iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, a prenosi Deutsche Welle.

Kod muslimana se sahrana mora obaviti brzo: mnogi mrtvi se pokapaju već sljedećeg dana. Brzina je bitna i kršćanima, jer u Pogrebnom društvu više nema prostora za mrtve. “Svakog dana”, kaže Adnan čija se čajana „Franc i Sofija” nalazi nasuprot Pogrebnog društva, “desetine ožalošćenih stoje u redu” kako bi se pobrinuli za formalnosti oko pokopa najbližih.

Pandemija je izmakla kontroli, upozorava epidemiolog Jasenko Karamehić. U Bosni i Hercegovini je sedmodnevna incidenca porasla na 1.375 zaraženih. 

– U Njemačkoj bi već bilo proglašeno izvanredno stanje – razmišlja naglas Adnan, koji je tijekom rata izbjegao u Njemačku.

Stanovnici su ljuti. Stotine građana je protestiralo u utorak zbog nedostatka vakcina. Vijeće ministara ih nije na vrijeme naručilo dovoljno. Iz Srbije i Turske dolaze samo zanemarive količine. Ne može se očekivati ​​pomoć ni od EU. To diže napetosti među građanima.

Ali postoji još nešto što građane Bosne i Hercegovine tjera na ulice a to je skandal u Univerzitetskom kliničkom centru Koševo, najvećoj bolnici u gradu.

U fokusu kritika je direktorica bolnice Sebija Izetbegović, koju, kako piše Tageszeitung, javnost percipira kao arogantnu. Na tu funkciju unaprijeđena je prije nekoliko godina od strane njenog supruga, šefa nacionalne stranke SDA. Kada su izvještaji u štampi ukazali na to da 100 respiratora, kupljenih u Kini nije funkcionalno, Sebija Izetbegović je odbila pustiti stručnjake u klinički centar, kako bi ispitali rad respiratora. To je izazvalo buru ogorčenja.

IZVORAvaz
Prethodni članakLIČNOST DANA – KASUMOVIĆ: Zenica se može ponositi osobom na čelu grada
Sljedeći članakRastin kum pretukao ženu pa pobjegao