Portal 072info

Njemački stručnjaci upozoravaju: Moguće nove poplave u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemački istraživači sa Instituta za istraživanje klime u Postdamu, objavili su analizu u kojoj se govori o blokadi tzv. nebeskih vjetrova kao uzroku katastrofalnih poplava koje su prije dvije godine pogodile Bosnu i Hercegovinu.

 

Oni upozoravaju da se usljed promjene klime, takve ekstremne pojave mogu očekivati i u budućnosti. Domaći meteorolozi su saglasni u jednom: vremenski ekstremi su sve češća pojava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ono što je najvažnije u svemu tome, to su te klimatske promjene. Sve se odvija u tim nekim ciklusima, međutim, činjenica je da su ekstremi sada sve izraženiji. Te oscilacije se odvijaju snažnije jer je veća količina energije u atmosferi uljed tog globalnog zagrijevanja, i samim tim, ono što se narodski kaže – zakuhalo se”, ističe meteorolog Željko Majstorović.

Nebeski vjetrovi, ili jetstream, stalno su prisutni oko sjeverne zemljine polulopte i obuhvataju je poput prstena. Kruže oko Zemlje poput talasa, i kreću se prema sjeveru ili jugu. Problem nastaje kad se ovi vjetrovi zaustave iznad jednog prostora, i tada prouzrokuju ekstremne vremenske prilike. Prema istraživanju njemačkih naučnika, takva stvar dogodila se prije dvije godine nad prostorom jugoistočne Evrope.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“To je kao rijeka zraka zapravo, vrlo hladnog i suhog, koja ulazi iz stratosfere u troposferu i tu se sudara sa dosta stabilnijim kontinentalnim zrakom iz Evrope. Praktično, u ovom slučaju imali smo slučaaj da se ciklona stvorila baš iznad Bosne i Hercegovine. I to je uslovilo već u prvim danima glavninu padavina na sjeveru i sjeveroistoku Bosne”, kazao je Damir Šantić, meteorolog Federalnog HMZ-a.

Na pitanje možemo li očekivati sve više ekstremnih vremenskih pojava u budućnosti, meteorolozi odgovaraju kako se protiv klimatskih promjena mora djelovati globalno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Posvetiti pažnju čovjekovoj okolini, posvetiti pažnju zelenilu, i naravno, alternativnim energijama, energetskoj efikasnosti, oblačenju zdraga u stiropor da se smanji potrošnja. I dosta drugih stvari koje mogu doprinijeti boljem životu svih nas”, dodao je Majstorović.

U proteklih 60 godina, broj obilnih kiša iznad Balkana se udvostručio. Ipak, meteorolozi kažu kako su poplave poput one iz 2014. godine rijetkost i da ih ne treba ih učekivati u bliskoj budućnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)