Portal 072info

Njemački turisti stigli na Krk i ustanovili da kuće u kojoj su trebali ljetovati – nema

Četveročlana porodica Reiss iz njemačkog grada Ennigerloha od lanjskog se studenog veselila odmoru u Hrvatskoj. Preko eBaya na Krku su našli sve što su željeli: apartman s pet soba, blizinu plaže i povoljnu cijenu.

Kaucija je iznosila sto, a vrlo brzo su isplatili i preostalih 1050 eura. Neobično povoljna cijena za čak tri sedmice odmora u julu nije im bila sumnjiva. Da su žrtva cyber kriminala, shvatili su tek na licu mjesta: kuća s fotografije na dobivenoj adresi nije postojala.

 

Na trenutak su se ponadali da je riječ o zabuni, a sve im je postalo jasno kad im se lažni iznajmljivač Marcel, također Nijemac, javio na telefon. Varalica je kazao da je trenutačno na jednom drugom jadranskom otoku, ali da uskoro stiže s ključevima. Reissovi su znali da se s jednog na drugi otok ipak ne može samo tako stići ”uskoro”.

– A sve se činilo vrlo ozbiljno… Fotografije kuće bile su vrlo profesionalno napravljene, na sve upite promptno smo dobivali odgovore, pa čak i niz savjeta o tome gdje unajmiti brodić i slično – ispričali su novinarima njemačkog Bilda šokirani turisti koji su na Jadran doputovali sa sinovima Henrikom (15) i Matthiasom (6).

Slučaj je vrlo brzo preuzela njemačka policija, čiji su državljani prevareni i na čijem je području prijevara i počinjena, a vrlo brzo ustanovljeno je da famozna kuća na Krku, točnije u Puntu, zapravo postoji. Ali ne iznajmljuje se turistima, nego se za 800.000 eura nudi na prodaju.

Policija zasad zna i da Reissovi nisu jedine žrtve. Online lopov, koji se predstavljao kao Marcel, prodao je četrdesetak ljetovanja diljem Mediterana i ukrao ukupno 45.000 eura. Zasad nema informacija je li i uhvaćen, no zna se da je sličnih prevaranata sve više.

Lani su, recimo, sami jadranski iznajmljivači otkrili da netko mimo njih na fingiranim portalima za putovanja nudi njihove apartmane. To je ustanovilo čak dvadesetak iznajmljivača iz Novalje, ali dojava je bilo i iz Malog Lošinja, sa splitskog područja…

– Bilo je i tada slučajeva da gosti doputuju s potvrdom o plaćenom odmoru, a da domaćini o tome nemaju pojma. Dosad razotkrivene prijevare u pravilu su se odigravale u inozemstvu, s inozemnim računima – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice ugostiteljskog smještaja pri HGK.

– Nažalost, kibernetički kriminalci često su korak ispred običnih ljudi, a kao najbolju zaštitu savjetujemo dodatnu provjeru svih podataka. Adresa za to su turističke zajednice koje imaju i kontakte i evidenciju o iznajmljivačima na svom području.

Podijelite članak