Portal 072info

Njemci nude 100.000 evra za informacije o napadaču iz Berlina

Njemačka nudi 100.000 evra za informaciju koja bi mogla dovesti do hapšenja Tunišanina, osumnjičenog za napad u Berlinu. Dok traje intenzivna potraga za Tunišaninom osumnjičenom za napad na božićni vašar u Berlinu, u njemačkim medijima je sve više detalja o njemu, kao i podatak da je trebalo da bude protjeran iz Njemačke.

Prema pisanju Tagesspiegel osumnjičeni je u ljeto prošle godine podnio zahtjev za azil u Kleveu. Molba je odbijena i on je trebalo da bude protjeran, ali više pokušaja je bilo neuspješno. Spiegel navodi da je Tunišanin, na osnovu odluke suda u Ravensburgu, priveden i zatvoren pred protjerivanje.

Za sada ostaje nejasno i otvoreno pitanje da li je protjerivanje i sprovedeno, pa se on kasnije vratio u Njemačku. Tunišanin koji je osumnjičen za teroristički napad na božićni vašar u Berlinu imao je kontakt sa mrežom islamista Abu Valae, tvrde mediji.

Osumjičeni Tunišanin za kojim se vodi potraga koristio je ukupno osam različitih identiteta, navode NDR i WDR. On je 2012. stigao u Italiju, a 2015. u Njemačku, a aprila ove godine podnio je zahtjev za azil. Boravio je u pokrajini Nordrajn Vestfaliji i Berlinu i imao je kontakte sa islamistima oko Abu Valae, koji je nedvano uhapšen i koji je važio za broj jedan Islamske države u Nemačkoj. Inače Tunišanin je, prema ARD-u, pitao je jednog policijskog doušnika za oružje.

Takođe ovaj mediji navodi da je telekomunikacija Tunišanina nadzirana, ali da je on u decembru uspio da se sakrije. U bolnicama u Berlinu, nakon terorističkog napada na božićni vašar u ponedjeljak, i dalje leži 12 teško povrijeđenih pacijenata, saopštila je gradska zdravstvena ustanova.

Nekoliko pacijenata i dalje je u kritičnom stanju, a sve je više lakše povređenih koji napuštaju bolnice. Prema podacima ove službe u napadu su u ponedjeljak povrijeđene 52 osobe, koje su upućene u 22 berlinske bolnice. Tri pacijenta su podlegla teškim povredama u noći između ponedeljka i utorka.

nezavisne.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box