Portal 072info

Nokia je prošlost, živjela Newkia sa Androidom!

slika (26)

Nokia je prodata, ali bivši zaposleni osnivaju sopstvenu kompaniju Newkia, koja će hardverski nastaviti Nokijinu priču, ali sa Androidom!

Iako mnogi nisu bili šokirani viješću da je američki Microsoft kupio finsku Nokiju, sada će vjerovatno biti.

Naime, nekoliko bivših zaposlenih kompanije Nokia, uključujući Tomasa Henrika Zilijakusa, u procesu je kreiranja nove firme, nazvane Newkia (zvuči pomalo kineski, zar ne?). Newkia će nastaviti tradiciju hardverski besprijekornih smartfona, koje poznajemo od Nokije, ali ovog puta sa Android operativnim sistemom. Prema nekim izvorima gospodin Zilijakus je okupio “ekipicu” nekada najboljih Nokijinih inženjera, radnika i dizajnera, koji su preko Zilijakusove firme Mobile FutureWorks Inc. prije Microsofta pokušali da kupe Nokiju, ali nisu uspjeli.

Ova grupica, okupljenja oko Zilijakusa, nikada se nije slagala sa odlukama borda direktora u vezi sa Windows Phone platformom, a kao glavnog krivca za sve što se Nokiji u posljednje dvije i po godine desilo vide Stivena Elopa, nekadašnjeg Nokijinog direktora.

Newkia će ubrzanim razvojem, za koji su sredstva većim dijelom već sakupljena, pokušati da dođe do licence za novi Android Nexus uređaj, koji bi, prema navodima portala AndroidHeadlines, trebalo da se zove Lumia Nexus.

Ovaj telefon, ako sve bude kako Newkia planira, trebalo bi da ima displej od 5 inča, LCD3 matrice, dvije kamere, uključujući pozadinsku PureView, Qualcomm Snapdragon S4 procesor na 2 GHz, sjajnu grafiku, 32 GB interne + 2 GB RAM memorije, Android KitKat 4.4 OSA i bateriju Li-Po tipa na 2.000 mAh.

Prema riječima osnivača Newkia kompanije, prvi telefon sa Androidom i Nokijinim hardverskim DNK-om trebalo bi na tržište da stigne do 2014. godine. Kako je Microsoft kupio hardversko odjeljenje Nokije i dalje postoji šansa da druga kompanija koristi brend kao što je PureView ili da primjenjuje sličan način na koji su telefoni izrađivani. Ostaje samo da se vidi koliko će cijelu priču Newkia moći pravno da “podigne na noge”…

Inače, ne bi bilo loše vidjeti sjajan hardverski telefon sa Androidom, makar on bio i Newkia! To bi bilo pravo osvježenje i svojevrsno oživljavanje nedosanjanog sna: Nokia sa Androidom

Izvori foto: Mondo

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box