Nordijska ili mediteranska dijeta, šta izabrati?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Mediteransku ishranu prakticiraju stanovnici južne Evrope i Bliskog Istoka, a ona se sastoji od konzumacije velike količine mahuna, voća, žitarica, riba, maslinovog ulja, ali i mlijeka i vina.

Međutim nordijska prehrana je potpuno drugačija. Zbog toga se postavlja pitanje koja je od ove dvije popularne dijete zdravija i bolja.

Iako su nutricionisti širom svijeta saglasni da je mediteranska prehrana jedna od najzdravijih dijeta, gotovo podjednako zdrava ishrana je nordijska dijeta.

Nordijsku prehranu karakteriše odabir organskih namirnica, smanjenje količine mesa, izbjegavanje aditiva i promicanje kvalitetnijeg života. Unosite više voća i povrća, proizvoda od cjelovitih žitarica, morskih plodova, mesa visokog kvaliteta, ali u malim količinama, ogranskih proizvoda, više obroka na bazi sezonskih proizvoda, više domaće hrane, meso divljači…

Obje ove prehrane imaju mnoge sličnosti, neke od njih su što obje uključuju puno voća i povrća, imaju naglasak na cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama i mahunama, prednost daju plodovima mora, pripremi hrane u vlastitom domu te obje ograničavaju unos šećera i procesuirane hrane.

Najveća razlika između ove dvije dijete očituje se u konzumaciji ulja: mediteranskom dijetom vlada maslinovo ulje, dok u nordijskoj tu ulogu preuzima ulje uljane repice. Treba naglasiti da su oba ulja zdrava.

Međutim upoređujemo li ove dvije dijete sa sigurnošću se može reći da biste se trebali odlučiti za mediteranski način prehane jer je lakša za provoditi. Ustrajete li u njoj i držite li se njenih smjernica, bit ćete vitkiji i zdraviji.

Klix