Nova epizoda Al Jazeera Kodexa istražuje neslaganje podataka o smrtnosti od korone u Srbiji

Nova epizoda emisije Al Jazeera Kodex, naziva “Zona smrti”, će analizirati moguća neslaganja podataka o smrtnosti ljekara od Covida-19 u Srbiji kao i zvaničnih podataka o smrtnosti građana, za koje mnogi tvrde da nisu u skladu sa stvarnim podacima.

Godinu dana od početka pandemije koronavirusa, Srbija ima više od stotinu preminulih ljekara, i sumnje da je broj preminulih građana višestruko veći nego što se zvanično objavljuje.

Sindikat ljekara i farmaceuta Srbije u Al Jazeerinoj emisiji iznosi dokaze da se objavljeni podaci o broju smrtnih slučajeva od koronavirusa u Kraljevu ne podudaraju s dokumentima iz kraljevačke bolnice. Sumnje da se isto dešava na nivou cijele zemlje iznijela je Balkanska istraživačka mreža, a za Al Jazeeru potvrđuju fizičari – vjerovatnoća da supodaci o smrtnosti od koronavirusa u Srbiji onakvi kakvi se objavljuju su, kažu, jedan naprema 3,5 milijarde.

Nova istraživanja pokazuju da se koronavirus širio brže i znatno ranije nego što je to prvobitno smatrano.

Al Jazeera predstavlja naučni rad ekipe ljekara s Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, koji su na osnovu dodatne analize jednog slučaja smrti od upale pluća, ustanovili da je uzrok te upale bio upravo koronavirus. Smrt 56-godišnjeg muškarca iz okolice Beograda desila se mjesec dana prije nego štoje prvi slučaj koronavirusa u Srbiji zvanično registrovan. Riječ je o prvoj smrti od koronavirusa u Evropi, koja je ustanovljena na osnovu postmortalnih analiza.

Za godinu dana epidemije, od koronavirusa u Srbiji preminulo je više od stotinu ljekara. Al Jazeera donosi svjedočenja onih koji su u najkritičnijim momentima zbrinjavali pacijente u crvenim zonama covid-bolnica, ali i potresne ispovijesti članova porodica i prijatelja ljekara koji su dali svoj, spašavajući tuđe živote.

Autorica treće epizode emisije Al Jazeera Kodex – Zona smrti je Jelena Glušac, snimateljica Marija Vukelić, a montažer Balša Bošković. Ovu emisiju pogledajte u programu i na društvenim mrežama Al Jazeere Balkans u srijedu, 7. aprila, u 21:00.

Prethodni članakŠvedska nacionalna televizija prikazala prilog o filmu “Quo Vadis, Aida?” nominiranom za Oscara
Sljedeći članakU Beču rade transplantacije pluća kod Covid pacijenata