4
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 1, 2022 @ 13:00
KATEGORIJA: Crna Hronika

Prvi januar 2022. godine tužni je podsjetnik na nezapamćenu tragediju, koja se lani dogodila u mjestu Tribistovo, na putu za skijalište Blidinje, kada je na novogodišnje jutro, usljed trovanja ugljenmonoksidom, smrtno stradalo osmero mladih iz Rakitna i Posušja.

Pronađeni mrtvi

U tragediji, koja je duboko potresla cijelu BiH, ali i region, živote su s nepunih 20 godina izgubili Mirela Rezo, Stjepan Jukić, Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković.

Ovi studenti prve godine sveučilišta u Mostaru i Splitu, podsjetimo, zajedno su proslavljali Novu godinu u jednoj vikendici, a u jutarnjim satima su pronađeni mrtvi.

Kako su pokazali rezultati analize krvi, kod svih osam osoba došlo je do intoksikacije ugljenmonoksidom s utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna.

Tekst se nastavlja nakon reklame
Sa sahrane u Rakitnu
 • Sa sahrane u Rakitnu
 • Istragom je utvrđeno da je ispušni plin iz agregata koji je radio u pomoćnom objektu vikendice, odnosno ugljenmonoksid, kroz poluotvoreni prozor napunio prostoriju u kojoj se nalazilo osmero mladih i koje je taj otrov brzo i usmrtio.

  Prva godišnjica njihove tragične smrti je 1. januara i bit će obilježena misama zadušnicama. Tako će, kako nam je potvrdio fra Marinko Leko, župnik Župe svetog Ivana Krstitelja u Rakitnu kraj Posušja, gdje je živjelo njih šestero, u devet sati biti služena misa.

  – Bit će to sjećanje na taj tužni dan, na tu divnu mladu ekipu. Svi su oni bili dobro društvo i nikad niko za njih nije čuo nijednu lošu riječ. Ja sam ih upoznao kao četverogodišnjake, predavao im vjeronauk u školi, u crkvi – kaže nam fra Marinko.

  Također, 1. januara će u večernjim satima biti služena misa u Posušju, u kripti crkve Blažene Djevice Marije, a nakon toga će na gradskom trgu biti zapaljene svijeće.

  Gledati naprijed

  Vrlo često ih se, veli nam, sjeti i prebire zajedničke događaje, uspomene. Tu je i za njihove roditelje, kojima je najteže, ali koji su, uprkos svojoj tragediji i zbog svoje druge djece, svjesni, kako kaže, da moraju živjeti.

  – Šta ćete… Bit će to novo otvaranje rana, prisjećat ćemo se svega, ali mora se živjeti u nadi i gledati naprijed – poručuje fra Marinko

  LIDER