d2 rudar FTV 1
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 6, 2021 @ 11:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Rudarski hljeb je, zna se, sa sedam kora. Mukom zarađen, a život hiljadu metara pod zemljom gotovo uvijek je na koncu. Sinoć je jedan u Rudniku uglja Đurđevik, nažalost, zauvijek ugašen. Četrdesetogodišnji Raif Čamdžić poginuo je u nesreći koja se dogodila u ovom rudniku, dok je tridesetogodišnji Hasan Kadirić povrijeđen i trenutno se nalazi u UKC-u u Tuzli. Van životne je opasnosti. Nova nesreća je i novi alarm da konačno počne modernizacija rudnika.

Detalji rudarske nesreće u kojoj je poginuo četrdesetogodišnji rudar će, prema riječima nadležnih, biti poznati nakon što stigne nalaz obdukcije. Informacije koje su za sada dostupne potvrđuju da se radilo o naglom obrušavanju uglja iz krovnih konstrukcija.

U rudniku Đurđevik trenutno je zaposlen 751 radnik, od kojih je njih skoro 70% u proizvodnom pogonu. Iako uz zahtjevne metode rada, ovaj rudnik važi za jedan od bolje opremljenih na nivou Federacije.

„Mi imamo zahtjevnu metodu otkopavanja koja je sama po sebi rizik… Rudnik Đurđevik ima neku svijetlu budućnost, za razliku od drugih“, kaže za Federalnu TV Halid Bajrić, v.d. direktora RMU Đurđevik.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Uprkos tome, rudarske nesreće u ovom rudniku, ali i u cijeloj državi, nisu rijetka pojava i pokazatelj su izuzetno teških uvjeta u kojima rudari rade. Upravo zbog toga se insistira na modernizaciji da bi se ovakve situacije svele na minimum.

Predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kreka Zuhdija Tokić navodi kako se većina nesreća izbjegla zahvaljujući iskustvu rudara.

Konkretno u rudniku Đurđevik 2005. godine zabilježena je rudarska nesreća u kojoj je poginuo jedan rudar, a više njih je bilo povrijeđeno. Tri godine poslije povrijeđeno je sedam rudara, a, evo, nakon više od deceniju se nismo pomjerili s mjesta i ponovo, nažalost, brojimo smrtne ishode. Pitanje koje ostaje otvoreno je koliko rudara treba dati svoje živote da bi modernizacija rudnika od obećanja prešla u realizaciju.

LIDER