Portal 072info

Nova odluka Vlade FBiH o raspodjeli 30 miliona KM gradovima i općinama u sjeni nelogičnosti

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dok svi gradovi i općine u Federaciji Bosne i Hercegovine šute nakon raspodjele sredstava kao finansijske pomoći u sanaciji posljedica nastalih koronavirusom, iz Grada Visokog su ponovo ukazali na neravnomjernu i nelogičnu raspodjelu 30 miliona KM.Bosanskohercegovačkoj javnosti je 30. jula putem medija prezentirana odluka Vlade FBIH o raspodjeli sredstava u iznosu od 30.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima gradova i općina u sanaciji posljedica nastalih pandemijom koronavirusa i za sufinansiranje projekata. Pomenuta odluka rezultat je javnog poziva objavljenog 03. jula na web stranici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

“Nejasno je, poređenjem iznosa koje su pojedini gradovi i općine dobili, kojim kriterijima se Vlada FBIH vodila prilikom raspodjele ovih sredstava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pomenuta odluka nastavak je procedure koja je započeta 03. aprila 2020. godine donošenjem odluke Vlade FBIH o raspodjeli grant sredstava gradovima i općinama u svrhu poduzimanja preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i saniranja posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije, kojom je tada raspoređeno 11.200.000 KM, također bez ikakvih kriterija i logičnosti, a koju je Vlada FBIH zbog reakcije javnosti poništila” saopćili su iz Grada Visoko, a reagovali su i prvi put zbog čega je Vlada poništila tada važeću odluku.

Međutim, već drugi put u posljednja četiri mjeseca Vlada FBIH raspoređuje budžetska sredstva bez kriterija, bez logike i bez dobre namjere.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Analizirajući iznos dodijeljenih sredstava po glavi stanovnika u drugim općinama i gradovima FBiH, primjetan je nesrazmjer dodjele novčanih sredstava, te privilegovanje određenih područja. Na ovaj način Vlada FBIH jasno nam pokazuje da nisu svi građani BiH čak ni u vrijeme pandemije i krize jednakopravni te da je za Vladu FBIH važniji život i zdravlje građanina u Kupresu za koji je raspoređeno 160,13 KM po glavi stanovnika, u odnosu na Cazin gdje je po glavi stanovnika raspoređeno 4,68 KM”, dodaju iz Grada Visoko.

Prema raspodjeli sredstava za Kupres je namijenjeno 160,13 KM po stanovniku i 26 puta manje Bihaću, odnosno, 6,23 KM po stanovniku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Planirano je i da Trnovo dobije 203,06 KM po stanovniku, a Visoko 24 puta manje, 8,64 KM po stanovniku. Pale će dobiti 193,58 KM po stanovniku, a Zenica 34 puta manje, odnosno, 5,69 KM po stanovniku, također za Neum je planirano 108,53 KM po stanovniku i 31 puta manje za Tuzlu, odnosno, 3,47 KM po stanovniku.

“Ovakvo ophođenje prema javnim sredstvima i građanima BiH, karaketrišemo kao krajnje drsko i diskriminatorno, te pokrećemo inicijativu da Vlada FBIH tekuće transfere pomoći općinama/gradovima, koje dodjeljuje transparentno prema javnom pozivu mora raspoređivati u skladu s jasno definisanim i pravičnim kriterijima, a ne po stranačkoj podobnosti ili stranačkim preferencijama”, pojašnjavaju iz Grada Visoko.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na kraju su kazali da zahtijevaju da pomenutu odluku, koju drugi put u posljednja četiri mjeseca donosi na isti način, Vlada FBiH stavi van snage i proceduru provede u skladu s ustavnim principima i moralnom obavezom poštovanja jednakosti svih građana.

Podijelite članak
  • 16
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

BiH će od MMF-a tražiti milijardu KM kredita?!

072info.com

Spašena sezona: Bosanske piramide obišli gosti iz svih bh. gradova

072info.com

OTVORENO PISMO REISU: Može li Bosanac biti musliman ako nije član SDA?

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)