Nova opcija čini krađu telefona besmislenom!

Nova opcija čini krađu telefona besmislenom!

Microsoft, Google, Apple i Samsung u borbi protiv kradljivaca telefona i tableta ostvaruju uspjeh!

Američke kompanije Microsoft i Google ugradile su opciju za “uništenje” u svoje operativne sisteme za mobilne telefone i što se tiče Windows Phone korisnika oni će je dobiti uskoro za svoje 8, 8.1 i sve buduće uređaje. Odluka Googla još uvijek treba da bude dodatno pojašnjena, ali je predstavnik te kompanije za ZDNet portal izjavio da će sljedeća verzija Androida (možda je upoznamo već 25. juna na Google I/O konferenciji) imati ovakvu opciju zaštite od krađe.

Opcija za “uništenje” je metoda kojom telefon, u slučaju krađe, postaje u potpunosti neupotrebljiv. Vlasti zemalja širom svijeta zatražile su od tehnoloških firmi da preduzmu korake kako bi pomogli u smanjenju krađa telefona i ova opcija mogla bi pomoći u rješenju tog problema.

Za sada ova opcija omogućava korisniku da reaguje preko servisa koji rade i na udaljenosti od telefona i to na jedan od sljedećih ili sve načine:

– brisanje svog ličnog sadržaja prethodnog (oštećenog) korisnika iz telefona

– onemogućavanje rada smartfona korisniku koji nema autorizaciju na uređaju i

– Onemogućeno ponovno pokretanje bez dozvole prethodnog vlasnika.

Kada kradljivac ukrade telefon sa ovom zaštitom, nakon brisanja sadržaja i zaključavanja od strane oštećenog vlasnika, lopov neće moći praktično da uradi ništa s njim, osim da ga proda kao rezervne dijelove, jer će uređaj biti softverski zaključan za bilo kakve dalje izmjene.

Kompanije Apple i Samsung imaju sličnu opciju na svojim telefonima. Prema izvještajima koje su objavili gradovi Njujork i San Francisko, nakon što je Apple u septembru prošle godine u iOS 7 ugradio opciju za “brikovanje” telefona i tableta krađa iPhone i iPad uređaja je smanjena za više od 50 odsto.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica