Portal 072info

NOVA PRAVILA: Njemačka uvodi limit na broj radnika sa Zapadnog Balkana, evo koliko će ih moći raditi

radnici beton 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemački Bundesrat odobrio je produžetak tzv. Pravila za Zapadni Balkan, prema kojem bi građani tog regiona mogli zbog posla i dalje dolaziti u Njemačku, piše Deutsche Welle.

Državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije bi, nezavisno od formalnih kvalifikacija, mogli i dalje do 2023. zbog posla dolaziti u Njemačku.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Novina je da se uvodi godišnja kvota od 25.000 ljudi. Prema saopštenju njemačke Vlade, postoji velika potražnja za radnom snagom sa Zapadnog Balkana, posebno u građevinskoj industriji.

S tim doduše mora da bude saglasna i Savezna agencija za rad. Ona provjerava da li za postojeće otvoreno radno mjesto ima njemačkih radnika ili radnika iz drugih zemalja EU, i da li su uslovi rada isti kao i za građane Njemačke.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Prošle, 2019. godine, izdato je 27.259 viza u sklopu projekta „Pravila za Zapadni Balkan“, ali agencije za zapošljavanje dale su saglasnost za više od 62.000 zaposlenja. Ponekad se doduše na vizu predugo čekalo.

Poslanica Zelenih Filic Polat kritikuje novo uvedenu gornju granicu. „Iako je očigledno da postoji realna potreba, vještački uvedena gornja granica ne može se opravdati“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Najveća potreba za radnom snagom je, kao i ranije, u građevinskoj industriji, logistici odnosno transportu, a velika je potreba i dalje – za njegovateljima.

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info - klikni ovdje da preuzmeš!

Počitajte još

Situacija u Njemačkoj se ne smiruje, zaraženo još 4.325 ljudi

072info.com

Bundesliga sve bliže zatvaranju tribina, spominje se i prekid prvenstva?

072info.com

Tragedija u Njemačkoj: Srušila se skela, poginula četiri radnika (FOTO)

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

PLAKAT ARNEL ZAVRSNI