Portal 072info

Nova pravila za putovanja, taksa povećana na 80 eura

Borba protiv nezakonitih migracija i poboljšanje uvjeta za legalna putovanja cilj je izmjena zakona o vizama u Evropskoj uniji.

Kako je saopćeno iz Vijeća Evrope, ministri pravde i unutrašnjih poslova na sastanku u Luksemburgu potvrdili su nova pravila koja će putnicima iz zemalja za koje važi vizni režim omogućiti brže i jasnije procedure.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Izmjene podrazumijevaju podnošenja zahtjeva za vizu u periodu od šest mjeseci do 15 dana prije putovanja, elektronsko ispunjavanje i potpisivanje obrazaca za prijavu i postepeno produžavanje perioda važenja vize sa više ulazaka za redovne putnike od jedne do pet godina – navodi se.

Kažu i da se novom uredbom povećava taksa za obradu podataka koja će sada iznositi 80 eura, a njena visina će se revidirati svake treće godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Vijeću Evrope navode da će se donijetom uredbom poboljšati saradnja s trećim zemljama u pogledu readmisije nelegalnih migranata i to kroz novi mehanizam. Komisija će u okviru tog mehanizma redovno procjenjivati saradnju s trećim zemljama u pogledu ponovnog prihvata.

U slučaju da zemlja ne sarađuje, Komisija će Vijeću predložiti da donese odluku o primjeni mjera ograničavanja u pogledu procedura obrade zahtjeva, ali i u pogledu visine taksi za vize.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S druge strane, ako zemlja sarađuje u pogledu ponovnog prihvata, Komisija može predložiti da Vijeće donese odluku kojom se ili smanjuju vizne takse, skraćuje vrijeme potrebno za odlučivanje o zahtjevima za vizu ili povećava period trajanja viza za više ulazaka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME