Nova rezolucija za BiH: EU nam više neće „progledati kroz prste“?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) na sjednici zakazanoj za 22. mart razmatrat će novu rezoluciju za BiH koju je sačinio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Nakon AFET-a, rezolucija će se usvajati u Evropskom parlamentu. Kada je riječ o daljem napretku BiH, koja je nedavno dobila kandidatski status u EU, u rezoluciji su simptomatična dva detalja.

Jedan je da se od Evropske komisije kao i Evropskog servisa vanjske aktivnosti (EEAS) traži da u daljoj fazu integracijskog procesa BiH provodi po principu „stroge uslovljenosti“. U prevodu to znači da EU, kada je riječ o napredovanju BiH ka članstvu, našoj državi više neće progledati kroz prste, kao što je to uradila odlukom o dodjeli kandidacijskog statusa (doduše uslovljenoj novim geopolitičkim okolnostima), već će utvrđivati da li je BiH uradila konkretne obaveze na tom putu.

– Narodi Bosne i Hercegovine je uvijek iznova pokazao svoj izbor za evropsku budućnost njihove države. Dodeljivanje statusa kandidata je jasno priznanje njihovog neprekidnog rada na transformaciji zemlje. To je i poziv za buđenje političkog vodstva zemlje, koje se mora odmaknuti od vlastitih interesa i početi raditi za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, konačno isporučujući prijeko potrebno reforme – navodi se u obrazloženju.

Detalj prijedloga rezolucije za BiH

U rezoluciji se osuđuje „zapaljiva retorika i secesionistička politika rukovodstvo entiteta Republika Srpska (RS), koja se stalno ponovlja, uključujući i obilježavanje tzv. Dana RS“; te naglašava da takve akcije destabiliziraju BiH, te potkopavaju Daytonski mirovni sporazum, te su u suprotnosti s EU perspektivom BiH i samim time ugrožavaju pristup EU fondovima.

Također, rezolucijom se ponavlja poziv evropskih institucija na ciljane sankcije „protiv destabilizirajućih aktera u BiH“. Inače, u Evropskom parlamentu u više navrata su grupe zastupnika pozivale EU da izreknu sankcije protiv predsjednika SNSD-a i RS-a Milorada Dodika.

Također, u rezoluciji se pozivaju politički akteri da u što skorijem roku formiraju Vladu FBiH, zatim da nastave rad na 14 prioriteta EU, a izražena je podrška NATO putu BiH.

Osuđuje se „zlonamjerno strano uplitanje trećih aktera u BiH, posebno Rusija i njena destabilizacija Zapadnog Balkana“.