Portal 072info

Nova školska i akademska godina u ZDK obilježiti će se himnom

 

Početak naredne školske godine u svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona, kao i početak akademske godine na Univerzitetu Zenica i svim viskoškolskim ustanovama, koje rade u ovom kantonu, obilježiti će se intoniranjem državne himne uz isticanje adekvatnih simbola i državnih obilježja.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, kao i Sindikat zaposlenika u obrazovanju, podržalo je inicijativu zastupnika Jasmina Duvnjaka da se početak nastave na početku i polugodištu obilježi zvanično i svečano isticanjem zastava na jarbolima u školskim dvorištima i na taj način u svim prostorima škola i himnom obilježi novi edukativni ciklus generacija.

“Ovo će uskoro biti i dio zakonske regulative na području Zeničko-dobojskog kantona, jer će se ova obaveza ugraditi i u nove zakone. Istina je da je ovo jedna simbolički čin kojim želimo njegovati pripadnost Bosni i Hercegovini i jačati državni identitet, koji je kontinuirani proces i on se odvija tokom cijelog školovanja, kroz vannastavne aktivnosti, te kulturne i javne aktivnosti škola i fakulteta. Ovaj gest će sigurno je dodatno pojačati odgojno-obrazovni aspekt i ova inicijativa je dobila snažnu podršku u Skupštini ZDK što mene posebno raduje”, kaže podnosilac ove inicijative dopredsjednik Skupštine ZDK, Jasmin Duvnjak.

Podijelite članak