Portal 072info

NOVA STUDIJA POTVRDILA: Rizik od pušenja veći nego što se mislilo

Rizik smrtnosti zbog pušenja cigareta mogao bi da bude veći nego što se mislilo – duhan ubija dva od tri pušača, a ne jednog od dva, podaci su nove velike studije, prenosi BBC.

Studija je tokom deset godina pratila više od 200.000 australskih pušača i nepušača starijih od 45 godina. Rizik smrtnosti rastao je sa upotrebom cigareta, navodi se u izvještaju BMC Medicine.

Pušenje 10 cigareta na dan udvostručuje rizik, dok kod onih koji puše dvostruko više taj je riziki četiri do pet puta veći.

Iako je moguće da pušač može voditi dug život, to se čini malo vjerovatnim – pušenje povećava rizik od mnoštva zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca i raka.

Britanski centar za istraživanje raka navodi da polovica od svih dugoročnih pušača na kraju umire od raka ili drugih bolesti povezanih s pušenjem. No, nedavni dokazi upućuju da ova brojka može biti veća – i do 67%.

Proifesorica Emily Banke, vodeći autor australske studije kaže:

“Znali smo da je pušenje loša navika, ali sada imamo direktne dokaze koji potvrđuju zabrinjavajuće rezultate na internacionalnom nivou. Čak i uz vrlo niske stope pušenja koje imamo u Australiji, otkrili smo da pušači imaju trostruki rizik od prerane smrti, za razliku od onih koji nikada nisu pušili. Također smo otkrili da će pušač umrijeti otprilike deset godina ranije od nepušača”, rekla je Banke.

George Butterworth, iz Cancer Research UK je rekao: “Ovo otkriće veliki je problem. Ranija istraživanja u Velikoj Britaniji su pokazala da jedan od dva pušača umiru od bolesti poivezanim s pušenjem , ali nove australske brojke ukazuju na veći rizik. Navike u pušenju se razlikuju između Australije i Velike Britanije, u smislu koliko ljudi puši i u kojoj dobi je počelo, tako da se ovi podaci ne moraju nužno odnositi i na Veliku Britaniju”, rekao je Butterworth.

U Australiji cigarete konzumira oko 13% odraslih, a u Velikoj Britaniji oko 20%.

Prestanak pušenja može dovesti do smanjenja zdravstvenog rizika. Deset godina nakon prestanka rizik od raka pluća se upola smanjuje, a rizik od srčanog udara isti je kao i kod osobe koja nikada nije pušila cigarete, navode iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije.

Podijelite članak