Novalić se obratio borcima: Ja nisam političar, nisam lopov

Novalić se obratio borcima: Ja nisam političar, nisam lopov

Federalni premijer Fadil Novalić obratio se danas demobilisanim borcima koji dvije sedmice protestuju ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Novalić je kazao da razumije borce.

 ”Želio sam da budem kao i vi, da dođem maksuz da vam poželim sretan Bajram. Sinoć sam otišao u Gradačac i jutros sam došao radi vas iz jednog prostog razloga, jer sam kao vi. Vi znate odakle potičem, iz Gradačca gdje je rat bio posve nezgodan. Nisam neko ko je bio u Njemačkoj i nisam neko ko razumije stvari. Ja sam došao iz privrede, nisam političar, nisam ni lopov jer sam sve svoje zaradio rukama. Zaposlio sam u životu 1552 čovjeka. Dolazim ovdje kao privrednik i da neko svoje znanje i iskustvo presadim u Vladu. Bavio sam se penzionim sistemom godinu i pol, to je ovaj zakon koji ima teškoće sa usvajanjem, a pravili su ga penzioneri”, rekao je Novalić okupljenim demobilisanim borcima.

Potom je govorio o osjetljivosti pitanja i problema boraca.

”Mi imamo 1600 boračkih organizacija i ne znamo koga pozvati. Odlučili smo da damo zakon i da govorimo o reprezentativnosti boračkih udruženja. Ubacili smo i registar jer smo vidjeli da tamo ima mnogo ljudi koji ne zaslužuju da išta primaju. Moja je želja da riješim i ovaj problem. Svjedoci ste da smo sve firme riješili. Nema tu nikakvih zlih namjera, pogotovo kod mene ne, ali ne vidim ni u nekim drugima. Znamo da je ovo osjetljivo pitanje. Cilj je da ovo ispravimo. I vi nam morate pomoći, to je jednostavna računica. Mi smo još prije vas zaključili da ne treba više smanjivati obaveze. Samo da znate rješenje mora biti u granicama mogućeg. To je posao koji moramo zajedno uraditi. Stojim vam na raspolaganju”, dodao je on.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE